Luister
muziek
10 Juni 2020 18:30
Deel dit artikel:

Waar nu Beerten Keukens zit, zat vroeger deze stoomzuivelfrabriek

Begin 1986 is de oude stoomzuivelfabriek, beter bekend als 'Het Boterfabriek', na een langdurige leegstand en brand afgebroken en is op dezelfde plaats een nieuw gebouw verrezen. Hieronder lees je het oeroude verhaal van dit parmantige pand aan de Maarheezerweg in Budel.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Op initiatief van de Budelse burgemeester Van Uden vond in ons heemgebied een eerste concentratie plaats van zuivelfabriekjes, door de oprichting van de 'Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint Antonius' voor de toenmalige gemeenten Budel, Soerendonk en Maarheeze (zonder Sterksel). Bij een perceel van de gemeente Budel werd een paal in de grond gestoken en besloten om hier de nieuwe stoomzuivelfabriek te gaan bouwen. Een gipsen beeld van St. Antonius werd in de voorgevel van het gebouw ingemetseld.

In 1963 besloten de Coöperatieve Zuivelfabriek De Kempen Eindhoven om samen op te gaan in de ‘coöperatieve zuivelvereniging Campina’. Voor de melkleverantie werd besloten om voor onze streken in Weert een nieuw melkontvangststation te bouwen. In Budel bleef de melkleverantie in werking tot 1966. Vanaf die datum moest alle melk in Weert afgeleverd worden.

De uitbetaling van de melk geschiedde vroeger altijd een keer in de veertien dagen op zaterdag. Het geld werd dan op de bank gehaald en naar het kantoor gebracht waar dan uitgeteld was hoeveel iedere boer moest beuren. Het geld werd in zakjes gedaan en door twee personen nageteld. De melkrijders moesten dan op zaterdagmorgen het geld afleveren bij de boeren. Vaak werden kinderen hierbij ingeschakeld, die dat graag deden vanwege fooien, snoep, koek e.d.. Dit was de veertiendaagse uitbetaling.

Het einde
Toen in 1966 de melkontvangst sloot, bleef St. Antonius nog dienstdoen als depot voor de melkproducten voor de venters. Het depot is gebleven tot september 1977 toen de venters aan huis een koelcel kregen en daar de producten kregen aangeleverd. Het gebouw is toen verkocht aan Wouters uit Stiphout.

Beerten Keukens
Na voor verschillend materiaal als opslagplaats gediend te hebben is het gebouw van binnen uitgebrand in 1983. Na enige jaren leegstand is het gebouw in 1985 gesloopt en is er in 1986 op deze plaats een nieuw gebouw neergezet. Later is het nog enkele malen verkocht en verbouwd. Momenteel in gebruik door Beerten Keukens. Het kantoorgebouwtje staat er nog steeds en daarnaast is Sint Antonius de enige 'overlevende' en getuige van het roemruchte boter- en melkverleden op deze plaats.

Lees het uitgebreidere verhaal HIER, geschreven door Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie