De grens tussen Nederland en Hamont-Achel is niet alleen een gemeentegrens, maar ook een rijksgrens. De scheiding tussen de twee landen is gemarkeerd met grenspalen en grensstenen. Eén ervan, nummer 178, staat op privégrond bij de Achelse Kluis en is voor de wandelaar onbereikbaar. Cranendonck24 neemt tóch een kijkje.
Over grensmarkeringen is al veel geschreven. Dat ze een magische aantrekkingskracht hebben, dat ze geverfd worden door vandalen of dat er het bovenste topje van af wordt afgeschroefd. Dat iemand een paal ontvreemdt en deze nadien met veel vertoon zijn plekje weer terug krijgt. Over schietgaten van de oorlog, maar ook zijn er grenspalen op particulier terrein, zoals bij de Achelse Kluis.
Elke grenspaal heeft een nummer. Nummer 178 staat op een belangrijke plek: het snijpunt van de gemeenten Valkenswaard, Hamont-Achel en Heeze-Leende. Maar ook Cranendonck ligt er vrijwel tegenaan. Net als bij andere gietijzeren palen is 178 voorzien van een aantal ornamenten. Allereerst het nummer met aan de andere zijde het jaartal 1843. In dit jaar is de grens tussen België en ons land officieel vastgesteld. Daarnaast zijn aan weerszijden in reliëf de gietijzeren wapenschilden van beide landen aangebracht: de Belgische leeuw aan de Belgische kant en de Nederlandse leeuw aan de andere zijde. Maar grenspaal 178 zelf is verscholen binnen de muren en tussen het groen van het erf van de abdij.
Tuin
De Achelse Kluis is een beroemd grensgeval. Een gedeelte van het trappistenklooster ligt op Nederlands grondgebied en een gedeelte ligt in België. Het snijpunt van de drie omliggende gemeenten ligt dus juist in de tuin achter het kloostergebouw. Het was daardoor belangrijk om er een paal te plaatsen, al is deze dus voor de meeste mensen onvindbaar.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android