Luister
muziek
11 juli 2020 - 13:31
Deel dit artikel:

Herenboeren leveren uit voorzorg geen groenten vanwege waarden in de grond

Vanaf de start is er bij Herenboerderij De Groote Heide in Soerendonk veel aandacht voor veiligheid en gezondheid. Daarvoor kennen ze een voedselveiligheidssysteem waarbij experts van Herenboeren Nederland nauw zijn betrokken. Dit systeem draait op de achtergrond op volle toeren, maar zaterdag werd het echter zichtbaar voor alle leden. Vanwege de uitkomst, zijn geen groenten geleverd aan de leden.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - HBL Fotografie
Advertentie

Zaterdag is er vanuit het oogpunt van voedselveiligheid voor gekozen om geen groenten uit te leveren aan de leden van Herenboeren De Groote Heide. De reden? De resultaten van een gewasanalyse op de meest kwetsbare groenten voor zware metalen. Zeker nog niet het moment om voorbarige conclusies te trekken, wel het moment om veiligheid voorop te stellen.

Binnen 24 uur na de ontvangst van de resultaten werd samen met de specialisten van Herenboeren Nederland op de rem getrapt. De toegevoegde waarde van het voedselveiligheidssysteem is duidelijk. En de bijbehorende boodschap werd binnen 24 uur tijdig én voor uitlevering gecommuniceerd aan de leden.

Extra onderzoek
Het is algemeen bekend dat er in de Kempen historische verontreinig aanwezig kan zijn. Er stonden immers zink- en cadmiumfabrieken in onze grensregio. Voor het bestuur van Herenboeren De Groote Heide en meer specifiek de commissie plant & dier reden om hier extra onderzoek naar te doen. Binnen Herenboeren is immers oog voor de kwaliteit van de bodem, de diversiteit aan gewassen en het dierenwelzijn.

De stappen die genomen zijn:
1. Analyse historische bodemonderzoeken
2. Bodemanalyse op organische stoffen en PH-waarde
3. Grondwateranalyse
4. Gewasanalyse

Positieve resultaten bodem- en grondwateranalyse
De commissie plant & dier kwam een tijd terug met goed nieuws: “Er zijn geen gevaarlijke verontreinigingen in de bodem aangetroffen. Wel is een van de uitkomsten dat er zeker ruimte is voor verbetering van de vruchtbaarheid van de grond.” Op dat moment werden nauwelijks of geen afwijkende waarden aangetroffen op zware metalen. De PH-waarde was al goed en is door bemesting en bekalking daarna nog verder verbeterd. De bedden werden ingezaaid en de eerste oogst werd uitgeleverd.

Bron: https://degrooteheide.herenboeren.nl/bodemonderzoek-de-baronie-van-cranendonck.

Verontrustende resultaten gewasanalyse
Om de cirkel rond te maken werd ook nog een gewasanalyse uitgevoerd. Daarbij werd bewust gekozen om enkel de meest kwetsbare groenten voor zware metalen te testen; sla en andijvie. Als deze dan ook gunstig uit de test zouden komen, kon dat immers voor alle groenten gezegd worden.

In het rapport van afgelopen donderdag (9 juli 2020, red.) staan helaas wel sterk afwijkende waarden op de zware metalen camium en lood. Hoewel dit op korte termijn geen directe gezondheidsrisico’s oplevert is toch de keuze gemaakt geen groenten te oogsten vandaag. Herenboeren De Groote Heide kiest ervoor eerst nader onderzoek te verrichten naar voedselveiligheid. Daarbij blijft de groep specialisten van Herenboeren Nederland nauw betrokken.

Kleine zaken oogsten veel lof
“We staan eigenlijk voor een raadsel. Totdat de nieuwe resultaten bekend zijn of wij ander advies krijgen van de deskundigen zien wij ons genoodzaakt geen groente uit volle grond uit te leveren”, Marcel Rosbergen, bestuurslid en voorzitter van commissie plant & dier. “Uiteraard doen we er alles aan om snel antwoord te krijgen over de veiligheid van de groenten op het land en hoe het oogstplan voor de komende periode eruit ziet.”

Bovenstaande boodschap werd vandaag aan alle leden medegedeeld op landgoed Baronie van Cranendonck. Gelukkig was er veelal begrip voor de situatie en de gekozen richting. Bovendien overheerst de positieve stemming want het is bewezen dat het systeem voor de voedselveiligheid werkt.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie