Luister
muziek
17 Juli 2020 08:47
Deel dit artikel:

Koffiedik in toekomst kijken na zware periode voor De Borgh

Een lastige periode is afgesloten bij multifunctioneel centrum De Borgh in Budel. Tal van geplande evenementen werden gecanceld en bezoekers waren zo’n twee maanden niet welkom vanwege het coronavirus. Met Els Aerts, manager van De Borgh, blikken we terug op de afgelopen tijd en kijken we voorzichtig vooruit.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

De opening van het volledig vernieuwde gemeenschapshuis was zo’n beetje het laatste evenement in Cranendonck, voordat corona alles op zijn gat legde. “Je werkt toe naar die opening. Daarna denk je te kunnen knallen”, vertelt Aerts. Maar niet lang daarna ging het slot erop. De manager somt op: “Huiskamer ‘t Buuls Zitje gelastte alles af, tafeltennis ging niet meer door, handboogschieten, harmonie, koorrepetities, toneelvereniging, biljarten, computerlessen, inburgeringscursussen. Heel veel is gestopt.” De Borgh heeft zo’n dertig vaste gebruikers.

Langzaam opstarten
Samen met Bart Meeuwissen beheert Aerts De Borgh. “Met z’n tweeën regelen we de boel hier.” Daarnaast zijn er vier medewerkers met flexibele contracten. “Ook zij hebben afgelopen tijd minimaal gewerkt. Vanaf juni konden we ze weer gaan oproepen.”

Ook alle groepen die gebruikmaken van De Borgh starten langzaamaan weer op. “Er zijn mensen die daar echt behoefte aan hebben. Maar ook veel mensen durven niet”, legt Aerts uit. “Handboogschieten wordt nu buiten gedaan, dus dat is bijvoorbeeld nog niet gestart. En toneelverenigingen die hier repeteren maken veel contact en kunnen niet de 1,5 meter afstand houden. Dat is dus ook lastig.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Als eerste stond groep 8 van basisschool De Triolier uit Budel weer op de planken van het gemeenschapshuis. Afgelopen week speelden zij hun afscheidsmusical.
De eerste echte theatervoorstelling staat gepland op 4 oktober. Die zou eigenlijk in mei hebben plaatsgevonden. Het gaat om kindervoorstelling Op zoek naar de Schat. “We gaan ervanuit dat we dan nog 1,5 meter afstand moeten houden. Maar we hebben een hele grote tribune. Als mensen alleen zouden komen, dan kunnen we 115 man kwijt. Maar als gezinnen komen, kunnen er meer plaatsen benut worden.”

Financiën
Het coronavirus dreunt ook in de portemonnee. Volgens Aerts is het nu nog moeilijk in te schatten hoe hard de financiële klap is. “We maken nu rekensommetjes. We hebben zeer zeker een hoop in moeten leveren”, vertelt ze. “De contracten die we met de huurders hebben, moeten doorbetaald worden. Daarnaast hebben we nog een aantal subsidies die we krijgen vanwege het virus. Maar wat nu in de boeken staat, is minder dan we hadden gehoopt.”

Cultuurcommissie
Om te bouwen aan de toekomst en om een mooi programma te formuleren, gaat De Borgh een cultuurcommissie vormen. “Het liefst met mensen uit Budel of Cranendonck daarin.” Ze moeten binding hebben met de gemeente, vertelt Aerts. Het zullen vijf personen zijn, met combinatie van alles. Daarvan zijn er twee penningmeester en voorzitter. Daarbij komen dan nog drie creatievelingen. Zij gaan zorgen voor een mooie mix aan voorstellingen.

Al blijft de nabije toekomst dus nog heel onzeker voor De Borgh, ze proberen verder te kijken. Ze zijn ook weer open en Aerts benadrukt: “1,5 meter afstand is redelijk makkelijk te hanteren in dit grote pand.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie