Luister
muziek
1 september 2020 - 11:05
Deel dit artikel:

Gelukzoekers: Documentaire over teutenhandel bij onze grens

Zonder dat je het misschien weet, heeft de grens tussen Cranendonck en België een grote geschiedenis. Een deel daarvan wordt verteld in een nieuwe documentaire. Makers Ronny en Relinde Buteneers-Paredis duiken in de teutenhandel bij de grens van onze gemeente.

cranendonck24
  / -
  • Beeld - Gelukzoekers
Advertentie

Buiten Cranendonck spelen nog twaalf andere gemeenten een rol in de film Gelukzoekers. Het zijn die dorpen waar de teutenconcentratie heel hoog was. "Wij hebben de film helemaal zelf geproduceerd", vertelt Ronny. "De mensen die in de film meespelen of geïnterviewd zijn, komen allemaal uit de betreffende gemeente. Het is dus een heel lokaal product geworden." Er spelen veertig figuranten in de film mee en er zijn zestien mensen die wat vertellen over de teuten. "Het is dus een docu-fictie-film. Historische juistheid in een entertainment jasje."

Het is ook een film voor het hele gezin en niet alleen voor mensen die met geschiedenis bezig zijn. "Dat is onze sterke kant als koppel. Een ingewikkeld verhaal op een eenvoudige en toegankelijke manier verfilmen. De gemeentebesturen die we gecontacteerd hebben, zijn na het zien van enkele fragmenten razend enthousiast en ze willen allemaal de grote première organiseren. Dit even om te duiden hoe professioneel de film is gemaakt. We zijn geen amateurs die in hun vrije tijd een film maken."

Grensoverschrijdend
De website van de documentaire is www.gelukzoekersdefilm.be, al wonen Ronny en Relinde in Nederland. "Het is dus een grensoverschrijdend project. Ook op Facebook en Instagram staan een pagina om de mensen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen."

Als de maatregelen het toelaten, dan is op 22 oktober de première. Vanaf die datum gaat de film in alle lokale zalen van alle gemeenten draaien.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie