9 augustus 2020 - 13:43
Deel dit artikel:

Aantal natuurbranden rukt op, experts maken zich zorgen | VIDEO

NOS op 3 duikt in de gevaren van grote natuurbranden in het zuiden van Nederland. Ook in Cranendonck hebben we, voornamelijk in april, veel te maken gehad met natuurbranden. Het bleef altijd beperkt, maar verschillende experts waarschuwen om alert te zijn.

cranendonck24 • Beeld - Harm van Leuken / NOS op 3

"Ik hou mijn hart vast om de situatie in Nederland", zeggen collega's van Cathelijne Stoof, expert natuurbranden van Wageningen Universiteit. "Ik deel die zorgen", zegt ze. "Ik hoop dat we heel erg van deze branden leren en onze specialismen uitbreiden en de internationale lessen ophalen." Daarmee doelt ze vooral op de grote natuurbranden in de Deurnese Peel en Nationaal Park De Meinweg.

Ook in Cranendonck hebben we regelmatig te maken met natuurbranden. In april vonden er zeven plaats, mede omdat het ontzettend droog is. Maar de hoofdreden van het ontstaan van een natuurbrand, is de mens. Maar liefst 95 procent komt door bijvoorbeeld het achterlaten van glas of barbecues.

Natuurbrand voorkomen
Het is op dit moment ontzettend droog in Nederland. Daarnaast stijgt ook de temperatuur flink. Deze combinatie zorgt voor aanzienlijk meer natuurbranden. Dus let op. Hieronder ter afsluiting wat tips om brandgevaar te verkleinen (via Veiligheidsregio):

  • Let op waar je jouw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.
  • Rook liever niet in natuurgebieden. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voor je hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet je je daar uiteraard aan houden.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen.
  • Houd je wat betreft het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven aan de regels die ter plekke gelden.
  • Parkeer niet op bospaden of toegangswegen; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
  • Wees extra alert als je op een heideveld of in een dennenbos bent. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.

Bekijk de informatieve video van NOS op 3 hieronder.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug