31 juli 2020 - 09:12
Deel dit artikel:

Natuurgebied Hugterheide in Maarheeze is een lust voor het oog

Het natuurgebied Hugterheide in Maarheeze is een gebied met vooral naaldbos. Het vormt de noordelijkste uitloper van Grenspark Kempen-Broek. Rond 1900 lag hier een bultige heide met stuifzandkopjes. Kort daarna werd het heuvelachtige gebied beplant met naaldhoutsoorten zoals de grove den en Europese lariks. Heemkundekring De Baronie van Cranendonck vertelt over de vorming van wat nu de Hugterheide is.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Bij aankoop in 1979 besloot Brabants Landschap het saaie productiebos om te vormen naar een natuurlijk en aantrekkelijker bos. Gekozen is voor het geïntegreerde bosbeheer, waarbinnen natuur, recreatie en houtproductie even belangrijke functies zijn. In de bosvakken zijn open vlakken gekapt van ongeveer 40 bij 50 meter. In deze zogenaamde ‘verjongingsgaten’ komen bijzondere vogels tot broeden, zoals houtsnip, kruisbek en goudvink.
Na een aantal keren kappen is de vogelstand rijker geworden met soorten zoals: de boompieper, havik, bosuil, kuifmees, boomklever, geelgors en zwarte mees.

Het gebied grenst in het oosten aan het Weerterbos en loopt in het zuiden over in de Weerter- en Budelerbergen. Deze gebieden zijn tegenwoordig verbonden met een natuurbrug over de A2.

Bezienswaardigheden
Bijzondere objecten of zeer nabij de Hugterheide zijn:

- Het Grenskerkmonument in het Weerterbos
- Een uitkijktoren bij de Grashut in het Weerterbos
- In een omheind gebied zijn edelherten uitgezet (Samenwerking Brabants en Limburgs landschap)
- Grenspaal De oude Meulenstat langs het Sterksels Kanaal (op de grenspunt van de gemeenten Cranendonck, Someren en Weert)

Lees en zie nog meer op de website van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug