Luister
muziek
23 augustus 2020 - 07:55
Deel dit artikel:

Een duik in de geschiedenis van het 150-jarige Budels Bier

Van 'De Hoop' naar het huidige Budels Bier. Met een trip down memory lane duiken we in de geschiedenis van het alom bekende gerstenat uit onze gemeente. Inmiddels is de vierde generatie van familie Arts aan het roer van het biermerk uit Budel. Het begon allemaal in 1870, toen het bier nog met paard en wagen vervoerd werd naar de afnemer.

cranendonck24
  / -
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck / Harrie Jaspers
Advertentie

De Budelse Brouwerij staat in het hart van Budel. Altijd al zo geweest. Aan de Nieuwstraat prijkt een hoog gebouw waar het bier gebrouwen wordt. Even terug naar 1870, toen het brouwen van bier een huisnijverheid was die in ieder dorp op meerdere plaatsen beoefend werd. Registraties uit de eerste helft van de negentiende eeuw maakten melding van enkele bedrijven die iets groter waren.

In 1870 werd in Budel een brouwerij opgericht door Gerardus Arts. Dit is de grondlegging voor wat zou uitgroeien tot het huidige Budels Bier. Toen heette de brouwerij nog 'De Hoop'. Het staat voor hoop, maar ook voor een ontdekkingstocht: proeven van het leven en genieten van de mooie momenten. Daarbij is het anker dat Gerardus al gebruikte, nooit verdwenen van het etiket.

Concurrentie
In 1879 kwam de IJzeren Rijn af en werd in Budel-Schoot een spoorwegstation geopend. Gerard Arts begon een hotel-café-restaurant te exploiteren, het Brouwershuis genaamd.
De mechanisering en de overgang op laag-gistend pilsener deed ondertussen vele brouwerijen verdwijnen, en andere werden gedwongen tot investeren. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog deden ze dan alsnog de das om. Zo verdwenen twee grote concurrenten van brouwerij De Hoop - Rutten en Nelissen - beide in het jaar 1917.

Investeringen
Brouwerij De Hoop begon pas in 1921 met mechanisatie door de aanschaf van een benzinemotor en in 1926, toen de elektriciteitsvoorziening met krachtstroom op gang kwam, een elektromotor. Veel grotere investeringen vonden plaats na 1930, nadat nog vele andere Brabantse concurrenten uitgeschakeld waren. Nog steeds was De Hoop een klein bedrijf.

Klein gebleven
De Budelse brouwerij is, ondanks de schaalvergroting in de brouwerswereld, altijd klein gebleven. Hoewel ze in 1964 in een naamloze vennootschap en in 1972 in een besloten vennootschap werd omgezet, is het nog altijd een zelfstandig familiebedrijf, dat slechts een tiental medewerkers heeft.

Assortiment
Inmiddels, anno 2020, heeft de brouwerij een uitgebreid assortiment aan bieren. Van pilsner tot radlers en van speciaalbieren tot alcoholvrij. 22 soorten bier in totaal. Een 'Zware dobber', 'Oud bruin', 'White gose', 'Lentebock en 'Golden ale'. Slechts een greep uit de mogelijkheden die de brouwerij heeft. Het hele assortiment zie je hier → https://bit.ly/3aYOoYp

Winactie
Vanwege het 150-jarige bestaan van Budels Bier heeft de brouwerij een winactie opgezet. Om deze mijlpaal te vieren, maak je bij aankoop van een krat Budels Pilsener 150 jaar kans op een jubileumpakket. Dit pakket bestaat uit 6x jubileumglazen, Budels-opener, Budels-vlag 150 jaar, Budels T-shirt, Budels-pet, een rol Budels-biervilten 150 jaar en tweemaal Budels-speelkaarten.

Zo maak je kans:
- Koop een krat Budels Pilsener 24/30.
- Maak een foto van de kassabon van de krat Budels Pilsener.
- Maak een leuke foto van de fles Budels Pilsener en de Budels krat.
- Stuur deze 2 foto’s per WhatsApp naar 06 83 83 60 57 of per e-mail naar actie@budels.nl

Voor de actievoorwaarden kijk je hier → https://bit.ly/3ghwcdj

Via: Wikipedia, Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie