Luister
Live
29 augustus 2020 - 17:19
Deel dit artikel:

Maarheeze had tussen 1797 en 1917 een bierbrouwerij

Op 5 augustus 1797 legde Willem van Hooff de eerste steen van het gebouw van de brouwerij aan de Vogelsberg in Maarheeze, zoals deze buurt toen heette. Deze brouwerij zou in twee eeuwen uitgroeien tot een internationaal opererend frisdrankenbedrijf (Winters en later Refresco). Hier lees je het verhaal over deze brouwerij.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het kleine dorpje Maarheeze telde toen 650 inwoners. Samen met Budel, Gastel en Soerendonk vormde Maarheeze de Baronie van Cranendonck, een bezit van de Oranjes. Met de komst van de Fransen in 1794 kwam er een einde aan de Republiek der Verenigde Nederlanden. Er werd volop feest gevierd, waarbij het bier rijkelijk vloeide.

Hof van Holland
In Maarheeze en Soerendonk waren er verschillende dorpsbrouwerijen, maar slechts één in gebruik. In Maarheeze waren er in die tijd maar liefst twaalf tapperijen. Odilia van Hooff-Evers, de weduwe van Jan van Hooff, moeder van Willem van Hooff, was zeer waarschijnlijk een van de caféhouders. Zij woonde met haar kinderen in het pand dat al in het begin van de negentiende eeuw bekend stond als ‘Hof van Holland’. Willem zal vooral vanuit de herberg van zijn ouders bekend zijn geweest met het vak van bierbrouwen.

In 1795 erfde zijn moeder een deel van een brouwerij aan de Vogelsberg. Het pand was toen in zeer slechte staat. Willem heeft de nodige investeringen moeten doen om zijn bedrijf goed van start te kunnen laten gaan. Mogelijk is het pand waarin hij zijn brouwerij vestigde ingrijpend verbouwd. Daarom metselde hij op zaterdag 5 aug 1797 een steen in de gevel met de tekst: V/VIII/1797 heeft W. van Hooff den I. Steen geleid. Al mag er dan ter plaatse al eerder bier gebrouwen zijn, voor de jonge Willem was dat het begin van een nieuwe zelfstandige levensfase. Van de dorpsbrouwerij is verder weinig bekend.

Verder lezen? Dat doe je bij Heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug