Luister
muziek
7 september 2020 - 10:40
Deel dit artikel:

150 jaar Budelse Brouwerij: ‘We blijven meebewegen met de tijd’

Al 150 jaar wordt het ambachtelijke Budels Bier gebrouwen in de grootste kern van Cranendonck, bij de Budelse Brouwerij aan de Nieuwstraat. Vroeger onder een andere naam (De Hoop), maar het bier van tegenwoordig is alom bekend in de regio en soms ver daarbuiten. Harry Arts is aan het woord, die samen met zijn broer Gerard en zus Carine aan het roer van het bedrijf staat. “De tijd verandert en we moeten meebewegen.”

cranendonck24
  / -
  • Beeld - V.l.n.r.: Carine, Gerard en Harry Arts
Advertentie

Waar het pakweg twintig jaar geleden nog veel meer om pils draaide, is de tendens meer en meer aan het verschuiven naar speciaalbier. Dat merkt ook de Budelse Brouwerij. “Wij hebben daarop ingespeeld. Vroeger was het assortiment veel beknopter. Maar er is heel veel mogelijk met het brouwen van bier. In de basis is het allemaal hetzelfde, maar het ligt eraan wat je eraan toevoegt.” De brouwerij heeft nu een assortiment met 22 verschillende bieren. “Maar nog altijd wordt er veel pils gedronken, hoor”, zegt Harry. “En dat komt allemaal hier uit de ketel in Budel.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

De vader van Harry, Gerard en Carine verkocht in zijn tijd maar drie soorten bier: pils, bruin bier en bokbier. Aan het einde van de twintigste eeuw is de brouwerij begonnen met het brouwen van biologische bieren. Dat houdt in dat er gebrouwen wordt met grondstoffen die verbouwd zijn zonder bestrijdingsmiddelen. “Dat was destijds een nichemarkt. Maar in de afgelopen twintig jaar is dat enorm gegroeid. Je vervuilt de aarde minder met die grondstoffen.”

Uit de regio
Sindsdien is de brouwerij al weer veel veranderd. Harry zet zich in het bedrijf in voor het wegzetten van het bier naar allerlei plekken, ook buiten de regio. Als je door Amsterdam loopt, kun je zomaar een lichtbak van Budels Bier zien hangen. “Er komen nog altijd nieuwe afnemers bij”, vertelt hij. De afnemers buiten de regio noemt Harry vooral ‘liefhebbers’. Dat legt hij uit: “Onze klantenkring weet ons wel te vinden. We zijn in Budel dus wel bekend, maar in de grote steden zijn het cafés die bewust voor ons bier kiezen omdat ze iets anders willen.”

De grenzen over
De Budelse Brouwerij is nog altijd een bescheiden familiebedrijf. Met een club van twintig mensen wordt de zaak draaiende gehouden. Maar als je kijkt naar waar het bier geëxporteerd wordt, mag je daar als Bulander best trots op zijn. Het gerstenat gaat naar de grote steden in Nederland, maar ook over de grenzen naar onder meer België, Scandinavië, Spanje, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. “De brouwerij moet aanspreken bij die afnemers in het buitenland, maar in den beginne moet de smaak je aanstaan”, legt Harry uit. “Het is niet zo dat ze in Rusland alleen wodka drinken. Ook daar zitten bierliefhebbers.” Het gaat om een tiental afnemers. “Het is niet zo dat heel Rusland aan de Budels zit.” In Spanje gaat het bier dan bijvoorbeeld weer voornamelijk naar natuurvoedingswinkels, omdat het biologisch gebrouwen is. Maar ook het alcoholvrije bier is populair. In 2017 zelfs door de Consumentenbond verkozen tot het lekkerste alcoholvrije bier van Nederland.

Coronaklap
Maar we kunnen er niet omheen, ook de Budelse Brouwerij niet. De coronacrisis heeft logischerwijs ook dit bedrijf getroffen. Horecabedrijven moesten grotendeels dicht, dus is de rekensom snel gemaakt. Er is veel minder afzet van Budels Bier in deze tijd. “De omzet vanuit de cafés waren we gewoon kwijt”, legt Harry uit. “Maar het is niet funest voor ons”, stelt hij vervolgens gerust. “Het is wel een moeilijke tijd voor ons. We zullen dit wel overleven, omdat we ook goed verkopen bij winkels. Maar de regels hebben wel een grote impact op onze omzet.”

Volgende generatie
De Budelse Brouwerij is een echt familiebedrijf. Inmiddels staat de vierde generatie van de familie Arts aan de leiding. Een vijfde generatie staat nog niet klaar. “Ja, wat kan ik ervan zeggen. We zullen wel zien wat de toekomst brengt. We kunnen helaas niet in een glazen bol kijken.”

Deze generatie staat in ieder geval nog wel een tijdje aan het roer, zo verzekert Harry. “We hebben alle drie nog de energie en we vinden het leuk om te doen. En dat is de basis. We hebben er passie voor.” Op vrijdag 11 september is de 150ste verjaardag van de brouwerij. Hou Cranendonck24 deze week goed in de gaten. We geven in samenwerking met Budels Bier mooie (en lekkere) prijzen weg.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie