14 september 2020 - 10:19
Deel dit artikel:

Eerste coronaproof-theater bij De Smeltkroes: 'Daar leren we van'

Cabaretier Marlon Kicken trapte afgelopen zaterdag het theaterseizoen af in De Smeltkroes in Maarheeze, met zijn voorstelling In de Lift. Voor aktiviteitencommissie De Smeltkroes een spannende tijd omdat dit de eerste voorstelling is in ‘het nieuwe normaal’.

cranendonck24 / Sandy van der Sanden • Beeld - Sandy van der Sanden

Voordat de bezoekers naar De Smeltkroes komen hebben ze allemaal een mail ontvangen met daarin de richtlijnen waaraan voldaan moet worden. Duidelijk wordt gemaakt dat als bezoekers klachten hebben, ze niet welkom zijn. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over hoe mensen de zaal moeten binnenkomen en verlaten.

Bij binnenkomst in het halletje staat een vrijwilliger die vraagt of je klachten hebt en je vervolgens een fijne voorstelling wenst. De knop om de deur te openen wordt voor je ingedrukt zodat niet iedereen deze aan hoeft te raken. Er staat een ontsmettingsmiddel om je handen te desinfecteren. Je jas hang je zelf op zodat daar verder niemand aan te pas hoeft te komen. Er staan pijlen op de grond om de looprichting aan te geven.

Eiland van 1,5 bij 1,5
“We zijn echt aan het meten gegaan in de zaal om een veilige afstand voor iedereen te kunnen creëren. We hebben kijklijnen gemaakt om het zicht voor iedereen optimaal te houden”, vertelt Willy Kuipers, voorzitster van AK De Smeltkroes. “Er kunnen 101 mensen in de zaal. We hebben de stoelen genummerd en bordjes gezet aan het begin van de rijen zodat de mensen gemakkelijk naar hun eigen plaats kunnen gaan en zo min mogelijk met elkaar in contact komen. In de horecagelegenheid hebben we op gepaste afstand krukken geplaatst zodat er veilig een drankje genuttigd kan worden.”

Anders dan anders
Het enige wat wellicht anders kan is de plaats van de kassa, vertelt vrijwilligster Ilka Peskens. "Deze stond nu niet duidelijk in de kijker zodat mensen die hun kaartjes nog niet hadden bij de zaal, tegen de stroom in eigenlijk terug moesten. Daar kunnen we nu iets op verzinnen. Eerste keer, daar leren we van.”

Verjaardag
Ook voor cabaretier Marlon Kicken zelf is het anders dan anders. “Normaliter ga ik na de voorstelling de foyer in om even met de mensen te praten. Nu, in verband met corona, doe ik dat niet” vertelt hij. “Ik kom op veel plaatsen en met veel mensen in contact en ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik mensen aansteek of zij mij. Het was wel een bijzondere voorstelling omdat ik vandaag jarig ben en er niet gezongen mag worden. Echter, het enthousiaste geklap van het publiek maakte veel goed.”

De volgende voorstellingen zullen op ongeveer dezelfde wijze gaan verlopen, mits de maatregelen vanuit de overheid niet veranderen. Op de site van AK De Smeltkroes staat alle informatie omtrent de coronamaatregelen. Ook is hier het gehele programma te vinden.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug