Luister
muziek
8 oktober 2020 - 06:34
Deel dit artikel:

Dit nieuwe kunstwerk moet impuls geven aan belevingstocht door Budels centrum

Een nieuw kunstwerk in Budel is woensdag onthuld. Het stalen voorwerp, genaamd 'Schild-Masker', is geplaatst aan De Boonte en moet een impuls geven aan de belevingstocht Ridder Kuno door het centrum.

cranendonck24
  / Harm van Leuken
Advertentie

Het initiatief voor het kunstwerk is genomen door Gewoon in Budel. In samenwerking met Beeldentemmers is het gerealiseerd. Beeldend kunstenaar Jan Bakermans uit Budel-Dorplein stortte zich op het bijzondere werk. Het is een voorwerp uit cortenstaal. Het schild is van eikenhout van boomwaterputten uit de 12e eeuw. Deze zijn in de jaren '80 aangetroffen bij archeologisch onderzoek.

Bij de onthulling was ook wethouder Frans Kuppens aanwezig. Daarnaast ook Angeline Maas van Beeldentemmers, Riks de Jong en bestuursleden van Centrum Management Budel (CMB) Edwin van Gaal en Mandy van Rooij.

Door het centrum
De tocht waar aandacht voor wordt gevraagd door dit kunstwerk, Beleef Budel met Ridder Kuno, is een project dat is bedacht door CMB (Gewoon in Budel). Het is een ongeveer drie kilometer lange wandel- of fietstocht langs diverse (historische) bezienswaardigheden in en rondom het centrum van Budel. Ridder Kuno leidt bezoekers als digitale gids rond.

App
Voor de tocht is een app ontwikkeld die deelnemers kunnen downloaden. Bij de bezienswaardigheden kunnen ze vervolgens een QR-code scannen die uitgebreide informatie geeft over de locatie. Denk daarbij aan bezienswaardigheden als het Schepenhuis, de kerk, het Smokkelmuseum, de Duitse wijk, Budelse Brouwerij, Ut Kluutje en de bronzen beelden van Os Moen en Antonius Mathijsen.
Bij het VVV-kantoor aan de Markt in Budel is een papieren routebeschrijving beschikbaar die je langs alle locaties loodst, mocht je dat fijner vinden. Op de website beleefbudel.nl is alle informatie te vinden.

De wens van het CMB is om in de toekomst het masker op het kunstwerk in brons te gieten. Ook liggen er plannen om bij natuurgebied De Baronie van Cranendonck een dergelijke belevingstocht op te zetten langs de mooiste plekjes in het landgoed, waarbij Kasteeltje Cranendonck centraal zal staan.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie