17 oktober 2020 - 06:15
Deel dit artikel:

Corona raakt De Borgh en De Smeltkroes: ‘Duizend ideeën, maar we mogen niet’

De nieuwe maatregelen zijn een flinke streep door de rekening voor de multifunctionele centra De Borgh in Budel en De Smeltkroes in Maarheeze. Het horecagedeelte op slot, theatervoorstellingen geschrapt en verenigingen die komsten cancelen.

cranendonck24 / Stijn van Mierlo

“Normaal bruist het hier rond deze tijd van het jaar”, vertelt manager Els Aerts van De Borgh als ze om zich heen kijkt. “Het is heel dubbel. We werken heel veel met risicogroepen. Ik wil niets liever dan dat zij veilig blijven. Maar zij hebben ook iets nodig om de deur uit te gaan.”

Ook Thieu Rooijakkers van De Smeltkroes ziet dat er een leegloop is. Hij somt op: “De muziekvereniging De Poort van Brabant (PvB) heeft zelf alles gecanceld en de bridgevereniging twijfelt nog. Ook de activiteitencommissie (AK) heeft alles geschrapt.” Jos Sweens van de AK vertelt dat het de komende weken geen zin heeft om door te gaan met de voorstellingen. “We gaan terug naar maximaal dertig personen per ruimte. Dat gaan we niet doen. Dat wordt geen prettige theateravond en is niet rendabel.”

Rooijakkers drukt zich zacht uit: “Als horecaondernemer zit je hier niet op te wachten. We zijn wel open, maar het is een beetje op de winkel passen. Zo voelt het. We proberen zo min mogelijk kosten te maken, want de baten zijn minimaal. Heel prettig is dat niet.”

Verenigingen
Zowel De Smeltkroes als De Borgh geven de verenigingen die gebruikmaken van de ruimtes in hun gebouwen de ruimte om zelf te bepalen of ze wel of niet doorgaan en hoe ze dat invullen. Dat was, zo vertelt Rooijakkers, een van de punten waarop de gemeente aanstuurde.

Bij De Borgh zijn al tal van maatregelen genomen. Zo zijn mondkapjes verplicht voor personeel en vrijwilligers. “Van iedereen die binnenkomt, mogen we de temperatuur opmeten. Dit is geen verplichting, maar we zijn als De Borgh wel verplicht om te vragen naar Covid-19-symptomen.”

Ook verenigingen die hun activiteiten door mogen laten gaan, mogen geen dranken afhalen bij de bar om in De Borgh te nuttigen, maar alleen om mee naar huis te nemen.

Ook bij De Smeltkroes draagt al het personeel mondkapjes. “De meesten die binnenkomen staan geregistreerd, omdat ze bij een sportclub zitten bijvoorbeeld. We weten dus wie er binnenkomt.”

Sport
Maar er zijn ook genoeg uitzonderingen voor het Budelse gemeenschapshuis. Zo gaan veel sporten gewoon door, met inachtneming van de maatregelen. Dit geldt voor Budilia, linedance, Grensjagers, Qi Qong, FITT, jeus de boules en koersballen, mits maximaal vier personen en 1,5 meter afstand gehanteerd kan worden. De maximale groepsgrote bij individuele sport is dertig personen.
Wedstrijden mogen niet doorgaan. Kleedkamers en douches moeten worden gesloten.
Biljarten mag doorgaan, mits het een verenigingsactiviteit is.

Maar vooral het sluiten van het horecagedeelte raakt de centra hard. “Maar wij zitten hier 38 jaar in en we kunnen wel tegen een stootje. Dan mag ik nog niet klagen”, vertelt Rooijakkers. Aerts vult aan: “Het is balen dat we niet door kunnen pakken. We zitten in een prachtig pand met duizend ideeën, maar we mogen niet.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug