Jan en Marleen van Meijl verlaten aan het einde van deze maand hun slagerij in Soerendonk. In bijna dertig jaar hebben ze een bescheiden dorpsslagerij uitgebouwd tot een modern bedrijf. De lijn die is ingezet zet Gerard Neeskens - slager in hart en nieren - vanaf 1 november door. “Ik ben er helemaal klaar voor”, vertelt hij.
In 1991 koopt de jonge Jan van Meijl de slagerij aan de Dorpsstraat (zie foto hieronder). Zijn vrouw Marleen komt dan nog niet in het plaatje voor. Maar nadat ze in 1995 trouwen, hebben ze het pand onder handen genomen en komt ook Marleen in de zaak werken. Het zijn stappen naar wat het nu is. In 2008 volgt nog een verbouwing en in 2011 is het assortiment aangepakt. “De toonbank groeide van 2 meter, naar 7 en uiteindelijk 16 meter”, vertelt de nu 54-jarige Jan. “Dat geeft wel aan hoe het bedrijf gegroeid is.” Er kwam meer personeel en het assortiment breidde uit. Jan richt zich in het bedrijf op het vaktechnische en Marleen (50) bedrijft de administratie, webshop, personeelszaken en staat in de winkel.
‘Jammer’
Nu, weer negen jaar later, wordt de winkel overgedragen aan de 56-jarige Gerard Neeskens. Het echtpaar heeft de afgelopen jaren verschillende kandidaten de revue laten passeren. Marleen: “Er waren drie anderen waar we mee gesproken hebben. Maar die vonden we allemaal niet geschikt.” Want dicht bij huis hoefden ze het niet te zoeken. Jan en Marleen hebben vier kinderen, maar geen van hen wil het bedrijf overnemen. “Ik vind dat wel jammer”, vertelt Jan. “Maar ze moeten natuurlijk doen wat ze leuk vinden”, vult Marleen aan.
Slagerij in Budel
In Gerard heeft het stel hun geschikte en betrouwbare opvolger gevonden. In mei van dit jaar hakten ze de knoop door. Jan legt uit: “Gerard komt uit het slagersvak en komt uit de buurt.” Hij had van 1987 tot 2000 een eigen slagerszaak, op de plek waar nu cafetaria ’t Buulke zit in Budel. “Dat was heel klein”, vertelt Gerard. “Uitbreiden was niet mogelijk. Toen heb ik besloten om ermee te stoppen en in een andere slagerij te gaan werken. Altijd met de gedachte dat ik ooit weer iets voor mezelf kon gaan doen.”
En zo kwam hij bij Slagerij Van Meijl terecht. Die naam verandert begin 2021 in Slagerij Neeskens. Er komt een nieuw logo maar de huisstijl blijft hetzelfde. Dat geldt ook voor de formule, legt Gerard uit. “We hebben dezelfde gedachte over de service, kwaliteit en het assortiment. Daarnaast is de persoonlijke klik met de klanten belangrijk.” Jan en Marleen knikken instemmend.
“Mijn zoon krijgt ook steeds meer interesse in het slagersvak, dus misschien dat hij mij hier komt helpen. Ik doe het niet alleen, want mijn vrouw helpt ook mee achter de schermen.” Daarnaast blijft het personeel van Van Meijl ook bij Neeskens werkzaam.
Reizen en hobbyen
“De grootste reden dat we stoppen is dat onze kinderen geen opvolgers zijn. Als we doorgaan, dan moeten we investeringen doen en dat willen we niet”, legt Marleen uit. “We willen nog zoveel dingen doen. We gaan bijvoorbeeld nooit op vakantie. We konden nooit weg, de winkel is altijd open.” Een reis naar Canada licht in het verschiet. “Een broer en zus van mijn vader zijn daarnaartoe geëmigreerd. Daar hebben we heel veel contact mee”, vertelt Marleen. “Toen ze hoorden dat we gaan stoppen met de winkel, waren zij de eersten die een appje stuurden: ‘Zijn de tickets al geboekt?’”
Jan gaat een grote hobby van ‘m uitbouwen. Bij hun woning in Leenderstrijp houdt hij af en toe wat vee, maar is hij van plan dat uit te breiden. “Dat doen we nu sporadisch, maar het vee heeft tijd nodig.” Daarnaast wil Jan wel blijven werken in het slagersvak. Als optie noemt hij lesgeven.
Marleen zegt meer bezig te gaan zijn met schilderen en tekenen, een hobby van haar. Maar wat ze echt gaan doen is voor hen ook nog onduidelijk. Marleen: “We zijn in ieder geval geen kontzitters.”
Koop lokaal
Het stel ziet het koopklimaat bij slagerijen veranderen. Meer en meer lijken mensen bij de supermarkt hun vlees te halen. Dat gebeurt volgens hen ook in deze regio. “We hebben hier in Soerendonk een mooie tijd gehad”, vertelt Jan. "We hopen dat mensen lokaal blijven kopen, bij de slager. Hier hebben we binding met de klant. Die trouwe klantenkring neemt Gerard mee.”
Overdragen
De nieuwe eigenaar loopt inmiddels al mee in de zaak. Tot en met december zullen de bekende gezichten van Jan en Marleen nog bij de slagerij te zien zijn. “Daarna nemen we afstand, want we vinden dat wij ons er dan niet meer mee moeten gaan bemoeien. Dat werkt dan toch niet goed”, legt Marleen uit. “Maar het vlees blijven we natuurlijk wel bij Gerard halen”, sluiten ze lachend af.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android