Luister
muziek
23 oktober 2020 - 06:05
Deel dit artikel:

Gastel duikt in de boeken door minibieb van Helmi

Aan de Heikant in Gastel staat een sierlijke boekenkast tegen de straat. Deze is omgetoverd tot ‘Helmi’s Biepke’. Tal van boeken zijn erin te vinden, gevuld door eigenaresse Helmi Hendriks en vrienden. “Van kinds af aan ben ik verzot op boeken.”

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
  • Beeld - Sandy van der Sanden
Advertentie

De initiatiefneemster kwam zelf ergens anders een keer een minibieb tegen. “Ik dacht: wauw, dat wil ik ook in Gastel voor mijn huis”, zegt ze. “Dat komt dan op je lijstje te staan, maar het komt er dan niet echt van.” Zelf is ze een fervent lezer. “Ik lees en verdwijn in het verhaal, maak er mijn beelden bij en prikkel mijn fantasie. En wat is er mooier om die beleving te delen met anderen?”

Maar het idee blijft altijd in Helmi’s achterhoofd, tot vorig jaar september. Ze vond een passende kast en prepareerde het als Biepke. Ze plaatste het ceremonieel met een stel vrienden en het werd ingezegend met een hapje en drankje.

“Er staat van alles in: leesboeken uit alle genres, kookboeken, informatieboeken, voorleesboeken voor de kinderen en boekjes die de kinderen al zelf kunnen lezen. Er zijn ook voor de vrije middag nog wat tijdschriften”, gaat Helmi verder. “Voor ieder wat wils.”

Altijd open
De minibieb is altijd open en iedereen kan er altijd wat inleggen of uitpakken. “Het is leuk om te zien dat er bijna dagelijks gebruik van gemaakt wordt.” De bieb staat immers voor haar huis. “Je mag de boeken terugbrengen maar je mag ze zeker ook houden of weer doorgeven aan een ander.” Alles kan zonder enkele verplichting. “Ik heb nog voldoende voorraad in huis liggen dus als het Biepke leeg begint te raken, vul ik hem weer met liefde en plezier bij.”

Aan huis bezorgen
Er ligt een notitieboekje in Helmi’s Biepke. Daar mag iedere bezoeker een bericht of tip voor haar achterlaten. “Dat vind ik heel leuk. En kun je zelf niet komen, dan stuur me een bericht via Facebook en ik breng je gewoon wat boeken aan huis.” Helmi vindt het namelijk zeker in deze tijd belangrijk dat mensen toch in hun boeken kunnen duiken. “Ik wil dat iedereen, net zoals ik, kan genieten van lezen. Mensen verbinden en mensen een glimlach op hun gezicht brengen”, sluit ze af.

Ook in Maarheeze
Het is niet de enige minibieb aan huis in Cranendonck. Ook in Maarheeze is er een te vinden. Daarover verscheen eerder al een artikel op Cranendonck24. Wil je dat verhaal lezen, klik dan HIER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie