Luister
muziek
30 oktober 2020 - 11:35
Deel dit artikel:

Heemkundekring ontfermt zich over 'geadopteerde' grafzerken op kerkhof in Budel

Als je over het kerkhof naast de kerk van Budel wandelt, valt het misschien op dat bij een aantal graven een onopvallend plaatje is aangebracht. Daarop staat ‘Heemkunde’ of ‘www.heemkundekringcranendonck.nl’. Het zijn graven die door Heemkundekring De Baronie van Cranendonck zijn ‘geadopteerd’.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Binnen de heemkundekring besteedt een groep betrokken vrijwilligers aandacht aan allerlei kleine historisch interessante bouwsels, beelden, kapelletjes en gedenkstenen. In 1995 onderwierpen zij een aantal graven op het kerkhof aan een onderzoek. Het gaat om graven die door de parochie zouden worden geruimd omdat hun grafrechten zouden eindigen.

Maar er zitten grafzerken bij waarvan de werkgroep het waard vindt dat ze voor nageslacht bewaard worden. Het kan onder andere zijn vanwege het gebruikte materiaal, de bijzondere vorm, historische betekenis of bekendheid van de overledene.

Adoptie
Het parochiebestuur en de heemkundekring hebben een overeenkomst gesloten, waarbij de genoemde werkgroep enkele te ruimen grafmonumenten ‘adopteert’ en het onderhoud daarvan op zich neemt. In de loop van de jaren zijn er een aantal graven toegevoegd aan de lijst van grafmonumenten. Ook op het kerkhof van Maarheeze zijn een aantal graven geadopteerd.

Zusters van Liefde
Een bijzonder jaar was 2011, als de werkgroep besluit om alle te ruimen grafkruisen van de overleden Zusters van Liefde te adopteren. Alle namen van de overleden zusters worden vermeld op een gedenkbord. De grafkruisen worden bevestigd aan de kerkhofmuur aan de zijde van de Willem II Straat in Budel.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie