Luister
muziek
30 oktober 2020 - 13:58
Deel dit artikel:

Gemeente Cranendonck start grootschalige inkoopactie voor verduurzaming koopwoningen

De gemeente Cranendonck wil woningeigenaren helpen energielasten te verlagen, het wooncomfort te verhogen en de CO2-uitstoot in de gemeente terug te dringen. Vanaf 2 november kunnen zij zich inschrijven voor een grote inkoopactie van zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, isolatieglas en verwarmingsinstallaties. Door de inkoop op grote schaal zijn de prijzen scherp en de producten van hoogwaardige kwaliteit.

cranendonck24
  / Gemeente Cranendonck
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Ook komt er 30 procent subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Gratis en vrijblijvend meedoen aan de inkoopactie kan tot 10 januari via winstuitjewoning.nl.

Het zelf opwekken van duurzame energie met zonnepanelen is volgens de gemeente zeer interessant en loont voor alle woningeigenaren. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Bovendien ontvangt iedereen 21 procent van de aanschafprijs terug van de Belastingdienst. Dankzij verbeterde techniek en lagere prijzen, ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de zes en acht jaar. Daarna profiteren woningeigenaren nog ruim twintig jaar van gratis groene stroom.

Lagere energielasten met isolatie
Vooral woningen die vóór 1976 zijn gebouwd, zijn niet of slecht geïsoleerd, stelt gemeente Cranendonck. Dit gebrek aan isolatie kost de eigenaren van deze woningen onnodig veel energie. Spouwmuurisolatie levert veel op en kost relatief weinig. De terugverdientijd is tussen de drie en vijf jaar. Met vloerisolatie en isolatieglas besparen huiseigenaren op hun energierekening en maken zij hun huis een stuk comfortabeler. Een belangrijk onderdeel van de inkoopactie is de onafhankelijke adviseur die iedere woning controleert en woningeigenaren adviseert over het beste isolatietype.

Subsidie bij twee isolatiemaatregelen
Huiseigenaren die twee of meer isolatiemaatregelen afnemen, kunnen van de Rijksoverheid eenmalig rond de 30 procent subsidie krijgen. Alle aangeboden isolatiemaatregelen binnen de inkoopactie voldoen aan de subsidie-eisen. Winst uit je woning verzorgt de subsidieaanvraag volledig.

Voor woningeigenaren met een redelijk tot goed geïsoleerd huis is de hybride warmtepomp een oplossing. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel door warmte uit de buitenlucht naar binnen te halen en daarmee je huis te verwarmen. Dit leidt tot een stevige daling van het gasverbruik.

Voor woningeigenaren die in een minder goed geïsoleerd huis wonen, is de hr-ketel een mogelijkheid. Zodra het huis redelijk tot goed geïsoleerd is, kan een woningeigenaar ervoor kiezen de hybride warmtepomp te laten plaatsen om het gasverbruik verder te laten dalen. Ten opzichte van oude ketels met een laag rendement, kan de besparing van een hybride warmtepomp en een hr-ketel oplopen tot 650 euro.

Warmte
Daarnaast is het waterzijdig inregelen van een (bestaande) cv-ketel altijd verstandig, aldus de gemeente. De meeste radiatoren in huizen zijn slecht afgesteld, waardoor veel meer gas wordt verbruikt dan nodig. Door de verwarmingsinstallatie samen met een grote groep woningeigenaren waterzijdig in te regelen, kunnen huiseigenaren snel en voordelig genieten van goedkopere en comfortabelere warmte.

Energiebespaarlening
Met de Energiebespaarlening kunnen woningeigenaren hun energierekening in één keer verregaand verlagen zonder eigen geld. Met de Energiebespaarlening is de rente aantrekkelijk. Vaak is de maandelijkse besparing op de energierekening hoger dan de maandelijkse aflossing die woningeigenaren betalen. Het leenbedrag ligt tussen 2.500 euro en 25.000 euro en heeft een looptijd tot twintig jaar. Aflossen kan op elk moment.

RIVM-maatregelen
Adviseurs, isolatiebedrijven en installatiebedrijven kunnen veilig doorwerken de komende periode. De adviseurs en uitvoerders houden zich aan de richtlijnen van het RIVM.

De onafhankelijke adviseur is voornamelijk buiten (voor de spouwmuur) en in de kruipruimte (voor de vloer) aan het werk. De adviseurs richten zich op de technische opnames en vermijden zoveel als mogelijk het contact met inwoners. Het plaatsen van zonnepanelen en spouwmuurisolatie vindt vrijwel volledig plaats vanaf de buitenkant van de woning. Vloerisolatie wordt aangebracht in de kruipruimte van een woning. De uitvoerder komt slechts minimaal in de woning. Overleg vindt buiten en op gepaste afstand plaats. Indien gewenst kunnen de klussen ook over enkele maanden worden uitgevoerd.

Informatievideo online beschikbaar
Na aanmelding voor de gezamenlijke inkoopactie, krijgen woningeigenaren toegang tot een online informatievideo. In deze video geven experts toelichting op de actie en de maatregelen die bewoners kunnen treffen. De video bevat eveneens de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Vragen en meedoen
Bewoners met vragen kunnen bellen met de servicedesk van Winst uit je woning op: 023-5836936. Vrijblijvend meedoen aan de actie van Winst uit je woning kan tot 10 januari via winstuitjewoning.nl.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie