Luister
Live
17 november 2020 - 11:12
Deel dit artikel:

Dit is het COA van plan met het azc in Budel | VIDEO

De gemeenteraad van Cranendonck heeft maandagavond vergaderd over de gebiedsontwikkeling van het asielzoekerscentrum in Budel. Er klonken kritische noten na de aanhoudende overlast van een groep azc-bewoners. In een video legt het COA uit wat zij de komende jaren van plan zijn met het terrein van de Nassau-Dietzkazerne.

cranendonck24 / - • Beeld - Gemeente Cranendonck

Bekijk de video onderaan dit bericht.

Het terrein heeft nu nog een militaire bestemming, omdat hier vroeger een kazerne zat. In 2014 is het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) begonnen met het opvangen van asielzoekers. Dat willen ze graag nog een tijdje blijven doen. Maar dat kan alleen als de bestemming van de grond klopt met het gebruik ervan. De gemeente kan de bestemming te wijzigen. Dat zou in het geval van de voormalige kazerne een dubbelbestemming worden: militair en asielopvang. COA maakt dan gebruik van 23 hectare grond voor opvang. Defensie is eigenaar van het 90 hectare grote terrein.

Het COA wil de komende twintig jaar fors investeren in het azc in Budel. Joeri Kapteijns, bestuurslid van het COA, ligt dit toe. Vooral de kwaliteit van de opvang wordt met een investering verhoogt. "We gaan niet wijzigen in omvang of in aantallen", vertelt Kapteijns. "We denken dat we door een goede investering een betere locatie kunnen creëren met een betere woonomgeving voor onze bewoners."

Voor- en nadelen
Het hebben van een opvanglocatie levert volgens Kapteijns heel veel voordelen op. "Voor de gemeente, voor lokale ondernemers, voor scholen en natuurlijk voor twintig jaar werkgelegenheid." Maar Jordy Drieman (VVD) benoemt ook de nadelen: "Het gaat gewoon niet goed op dit moment. Het COA kan daarin helaas te weinig betekenen. Ook vanwege wetgeving. Het is geen verwijt." Wel ijvert Drieman erop dat er regelmatig een serieuze evaluatie komt met betrekking tot het azc. "Ik hoef niet uit te leggen dat het draagvlak voor een azc inmiddels een heel stuk minder geworden is onder de inwoners van Cranendonck. Ik hoop dat het COA eraan kan bijdragen dat het draagvlak weer gaat stijgen. We willen asielzoekers niet in de kou laten staan, maar onze inwoners ook niet."

Eigen faciliteiten
Daarnaast wordt er ook hardop gedacht over het plaatsen van faciliteiten op het asielzoekerscentrum. Patrick Beerten (ELAN) benoemt bijvoorbeeld het faciliteren van een basisschool op het terrein. Maar er wordt tijdens het overleg ook gesproken over een eigen supermarkt voor het azc. Om te kunnen beoordelen of dit nodig is, moet er volgens de raadsleden een tijdige evaluatie zijn over het gebied.

De volgende stap in het proces is een commissievergadering over de nota van uitgangspunten. Deze commissievergadering vindt plaats op 1 december 19.30 uur en is live te volgen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug