De komende tijd publiceren we op Cranendonck24 interviews uit het nieuwe magazine Efkes de weg kwijt, dat gaat over dementie. Vandaag aan het woord: Rita Lamers van Huize te Gaste in Gastel.
Rita Lamers: "Vroeger waren er nog bejaardenhuizen waar echtparen bij elkaar konden blijven. Ze hadden hun eigen ruimte maar ook sociale contacten met andere bewoners. Nu blijven mensen als hun partner overlijdt, langer alleen wonen. Hierdoor kunnen mensen gemakkelijker vereenzamen. Het zou fijn zijn dat ze buiten hun eigen stekje ook sociale contacten kunnen onderhouden, gezamenlijk kunnen eten of een spelletje doen. Hiervoor is de dagopvang heel geschikt.
Ook wilden we een plek creëren waarbij echtparen zo lang mogelijk samen kunnen blijven, ook al wordt een van de twee hulpbehoevend. Nu komt het vaak voor dat als de zorgtaken te veel geworden zijn voor de mantelzorger, de hulpbehoevende partner alleen opgenomen wordt in een zorgcentrum. Deze scheiding is vaak heel pijnlijk, vooral als ze al zo lang bij elkaar zijn.
Het is een jarenplan dat we stap voor stap verder willen ontwikkelen. Sinds juli 2017 is hier de dagopvang van start gegaan. Het doel van deze opvang is om mensen te verbinden om een sociaal isolement tegen te gaan. Het is een plek voor jong en oud, met of zonder beperking. Er is een schrijnend tekort aan deze vorm van opvang en ik verwacht dat onder andere door de vergrijzing deze behoefte steeds groter zal worden.
Lage drempels
Onze opvang is vijf dagen per week geopend, van 09.30 uur tot 16.00 uur. De drempels zijn laag om hier binnen te komen en vervoer kan ook via ons geregeld worden. Voor bewoning hebben we vijf appartementen klaar die allemaal geschikt zijn voor een echtpaar. In het voorjaar van 2020 hebben we een voorziening voor alleenstaanden gerealiseerd. Wij bieden sindsdien ook 24-uurzorg aan al onze bewoners aan.
Elke dag zijn er minimaal twee mensen aanwezig die de zorgtaken op zich nemen of andere activiteiten organiseren en de gasten begeleiden. We werken met gediplomeerden en met vrijwilligers. Maar ook stagiaires kunnen hier ondersteuning bieden bij diverse taken. Voor mensen die hier komen helpen of stage komen lopen is het wel belangrijk dat zij affiniteit hebben met deze doelgroep. Anders hou je het niet vol.
Natuurlijk stimuleren we de gasten zelf zodat ze een actieve rol kunnen spelen door bijvoorbeeld een handje te helpen bij de maaltijd of creatief bezig zijn ter verfraaiing van ons onderkomen.
Activiteiten
De begeleiders kijken heel gericht naar passende activiteiten voor de gasten. Zo blijven ze zo veel mogelijk gemotiveerd en betrokken. We zien dat mensen dan echt opbloeien. Elke dag wordt er een warme maaltijd gekookt en tussen de middag samen gegeten. Daarna is er een mogelijkheid om te rusten of een wandeling te maken over het terrein. Wij hebben een bloementuin en een moestuin gerealiseerd waar mensen, als ze dat willen, kunnen tuinieren.
Huize te Gaste bestaat uit een heel gemêleerd gezelschap en is dus niet alleen bestemd voor mensen met dementie. Dementie is een geleidelijk proces en we hebben in het begin vaak niet door dat mensen dement worden. We streven er naar dat de mensen in de dagopvang hier al snel een 'thuisgevoel' krijgen. Als zij straks niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen, dan is de stap om te verhuizen minder groot als wij hier voor hen woongelegenheden kunnen creëren. Ik zie nu dat mensen hun verhuizing te lang uitstellen. Als ze al eerder die stap tot verandering van hun woonomgeving nemen, dan kunnen ze zich gemakkelijker aanpassen. Hier op deze locatie is het al vertrouwd voor ze.
Respijtzorg
Mensen die zorgafhankelijk zijn, kunnen hier over een tijdje komen logeren, waardoor de mantelzorger even ontlast kan worden. Mantelzorgers hebben een zware zorgtaak en soms willen ze even afstand nemen om op vakantie of naar familie te gaan. Dit kan alleen als de mantelzorger weet dat er goed wordt gezorgd voor de zorgafhankelijke partner. Stel dat je alleen woont en je heup breekt. Het zou mooi zijn dat hij of zij hier kan verblijven om te herstellen totdat het weer lukt in de thuissituatie.
Er is meer
Een fysiotherapeut uit Maarheeze heeft hier een praktijkruimte ingericht om mensen te begeleiden die hier in de dagopvang komen, maar ook anderen uit het dorp of de omgeving kunnen hier terecht voor fysiotherapie. Ook komen hier een kapster, pedicure en buurtzorg langs voor personen die gebruik willen maken van deze diensten. De ruimtes die we hebben zijn geschikt voor diverse doeleinden, voor jong en oud. Dit kan een tweede dagopvang zijn, maar wij staan open voor veel meer mogelijkheden waardoor het complex optimaal benut kan worden in de toekomst."
Huize te Gaste is nog op zoek naar vrijwilligers voor de avonduren. Mocht iemand alleen thuiszitten en tegen een lange avond alleen opzien, kan dit voor beiden een prettige match zijn.
Het hele magazine is gratis verkrijgbaar via dementievriendelijkcranendonck.nl. Steunpunt Mantelzorg: franktoonen@cordaadwelzijn.nl GSM 06 39844550. Meer over het magazine lees je HIER.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android