De komende tijd publiceren we op Cranendonck24 interviews uit het nieuwe magazine Efkes de weg kwijt, dat gaat over dementie. Vandaag aan het woord: Rabobankmedewerkers Evelien Nuijens-Coolen en Germa Cox.
Rabobank: "Als Rabobankmedewerkers hebben wij regelmatig te maken met klanten met (beginnende) dementie. Valt ons iets op waarbij we vermoeden dat er sprake zou kunnen zijn van dementie, dan hebben wij een zorgplicht en ondernemen wij actie. Het kan een medewerker bijvoorbeeld opvallen dat klanten vaker in de bankhal komen om geld op te nemen. Soms betreft het grotere bedragen. Ook gebeurt het dat mensen pincodes te vaak vergeten of dat pasjes steeds zoek raken.
Wij kunnen naar aanleiding van opvallende gebeurtenissen het gesprek aangaan met de klant, zodat we een betere indruk krijgen van wat er speelt. Als dit mogelijk is en met goedvinden, benaderen we in voorkomende gevallen de familie. Gelukkig wijzen deze signalen niet altijd op dementie.
Een zorgplicht naar onze klanten hebben we ook als wij de indruk krijgen dat er misbruik gemaakt wordt van de rekening van een klant. Dan kunnen we hier actie voor ondernemen. Wij registreren in onze beveiligde systemen wat we met onze klanten bespreken en welke actie is ondernomen. Zo kunnen we opvallend gedrag of buitengewone transacties opmerken.
Een En/Of-rekening
Je bent mederekeninghouder met een En/Of-rekening. Hierdoor ben je gezamenlijk hoofdelijk aansprakelijk voor dezelfde rekening. Wijzigingen op deze rekening dienen gezamenlijk ondertekend te worden. Op het moment van dementie (handelingsonbekwaamheid) van een partner,
dan is één van beiden niet meer bekwaam om de En/of rekening te mogen tekenen. Het saldo bijvoorbeeld van een En/Of-rekening valt ook, belastingtechnisch, binnen het vermogen van beide rekeninghouders. Als jij als zoon of dochter een En/Of-rekening hebt met je ouders, dan zal de uitkeringsinstantie ook die rekening zien als jouw vermogen. Hiermee kunnen problemen ontstaan met een uitkering of toeslagen als je een klein inkomen hebt. Voor het rechtssysteem geldt dat als een bankrekening op jouw naam staat ook het vermogen op die rekening aan jou toebehoort.
Wanneer één van beide rekeninghouders komt te overlijden en uit de overlijdensakte blijkt dat ze gehuwd waren/geregistreerd partnerschap hadden, dan kan de langstlevende rekeninghouder de rekening op zijn/haar naam overnemen. De rekening wordt dan niet geblokkeerd. Als een mede rekeninghouder van de En/ Of-rekening komt te overlijden, dan kan de eerste lijn van de erfgenamen beroep doen op een deel van de En/Of-rekening.
Bancaire volmacht
De rekening blijft persoonlijk. Je geeft echter iemand toestemming om over je rekening te mogen beschikken. Voordat een volmacht getekend wordt, vindt er een gesprek bij de bank plaats. Degene die de volmacht wil afgeven moet hier ook ter plekke aanwezig zijn. Je moet achter de volmacht staan en weten waarvoor je tekent. Een volmacht mag je te allen tijde intrekken.
Notariële volmacht of het Levenstestament
Dit document gaat verder dan de bancaire volmacht. Je legt vast dat iemand anders jouw zaken kan waarnemen en dan op de manier zoals jij bepaalt. In een levenstestament kun je heel uitgebreid zaken regelen: op medisch gebied, praktische maar ook financiële zaken. Op het moment dat je niet meer in staat bent om je eigen zaken te behartigen kun je terugvallen op dit document dat ook notarieel is vastgelegd. Het voorkomt ook dat, als iemand wilsonbekwaam wordt, je niet onder bewind of curatele komt te staan De gemachtigde kan de rekening nooit opheffen of wijzigen.
Regelmatig zien we dat mensen te laat komen voor het regelen van een volmacht; zeker als er sprake is van dementie. De klant weet niet meer waarvoor er getekend moet worden. Hij of zij weet niet meer dat de volmacht ingetrokken kan worden. Op dat moment is de volmacht niet meer rechtsgeldig. Wij mogen dan de volmacht niet meer verstrekken. Als de volmacht getekend is maar de bank krijgt de indruk dat er misbruik van gemaakt is, dan mag de bank de rekening ‘koud stellen’. Niet intrekken of beëindigen, maar wel bevriezen. In de voorwaarden staat ook dat de volmacht ingetrokken wordt bij wilsonbekwaamheid. Ook vervalt de volmacht bij overlijden.
Als je als echtpaar samen je huis wilt verkopen en het huis staat beschreven op beider naam, dan moeten ook beide personen tekenen wil je het huis daadwerkelijk kunnen verkopen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe de woning aangekocht en gefinancierd is. Maar het kan dus problemen opleveren als een van de partijen niet meer in staat is om te tekenen. In het levenstestament regel je dat je “over en weer” toestemming geeft of dat een kind of iemand anders dit mag regelen voor je."
De Rabobank werkt met mobiele adviseurs. Zij kunnen op afspraak u thuis helpen met dagelijkse bankzaken. Voor meer informatie kijk je op rabobank.nl/weert.
Het hele magazine is gratis verkrijgbaar via dementievriendelijkcranendonck.nl. Steunpunt Mantelzorg: franktoonen@cordaadwelzijn.nl GSM 06 39844550. Meer over het magazine lees je HIER.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android