Luister
muziek
17 januari 2021 - 16:05
Deel dit artikel:

Zes bungalows verrijzen dit jaar op plek van voormalig autobedrijf Schilders in Budel

De schop gaat de grond in op de plek van voormalig Autobedrijf Schilders in het centrum van Budel. Daar worden nog dit jaar zes (semi-)bungalows gerealiseerd.

cranendonck24
  / Vastgoedregisseur
  • Beeld - Vastgoedregisseur
Advertentie

De bouwhekken op het braakliggende terrein aan de Deken van Baarsstraat en de Treurenburgstraat zijn inmiddels geplaatst. Naar verwachting wordt er in februari gestart met de bouw en de aannemer streeft ernaar om de woningen voor het einde van dit jaar op te leveren.

Ruim vijf jaar geleden nam een groep 55-plussers in Budel samen met Vastgoedregisseur het initiatief om gezamenlijk woningen te realiseren door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Eén jaar later, eind 2016, vonden ze de gedroomde locatie: het terrein van Autobedrijf Schilders dichtbij het centrum van Budel. Bij CPO bepalen de toekomstige bewoners hoe de woningen er aan de binnen- en buitenkant uit komen te zien. Natuurlijk met behulp van een plaatselijke architect (BenW-Architecten) en onder begeleiding van Vastgoedregisseur uit Valkenswaard.

Tegenwind
Aanvankelijk kende het initiatief behoorlijk wat tegenwind. De hoogte van de nieuwe woningen en de afstand tot de huidige woningen leidden eerder tot bezwaren uit de buurt. Nadat het plan hierop was aangepast is er toch groen licht gegeven. Dit heeft ertoe geleid dat vier woningen zonder opbouw worden uitgevoerd en twee woningen, aan de kop van het plan, krijgen wel een opbouw. De hoofdfuncties (woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer) bevinden zich op de begane grond.

Verder betreft het een duurzaam plan waarbij bijna energieneutrale woningen worden gebouwd zonder gasaansluiting. De woningen worden dus volledig elektrisch en voorzien van een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Er is gekozen voor een moderne architectuurstijl, passend binnen de bestaande woonomgeving. Het comfort van nieuwbouw in combinatie met de centrale woonomgeving maakt het een fijne plek om te wonen.

Autobedrijf Schilders
Op het terrein was eerst een garagebedrijf gevestigd. Die gebouwen zijn begin 2020 al gesloopt, waarbij ook de grond is gesaneerd. Volgens Aad van Leeuwen van het begeleidingsbureau Vastgoedregisseur is het een lang traject geweest, maar kan er nu dan eindelijk worden gestart met de bouw. "Vooral voor de toekomstige bewoners is dit een geweldige mijlpaal." Alle zes de woningen zijn immers al bezet door mensen uit de eigen gemeente en in Bouwbedrijf Van Gogh is een plaatselijke aannemer gevonden die de woningen zal gaan bouwen.

Volgens Van Leeuwen is er enorm veel vraag naar dit type woningen. In deze regio was Vastgoedregisseur eerder al betrokken bij de bouw van vijf bungalows in Maarheeze en vijf bungalows in Soerendonk. Volgens Van Leeuwen was er veel interesse voor dit project. "We hebben alleen voor Budel al een lijst met dertig reservekandidaten die graag samen hun nieuwe woningen willen bouwen. Hierover zijn we met de gemeente Cranendonck in overleg. Maar het gaat moeizaam. Goede locaties zijn schaars. We staan daarom zeker open voor ideeën van particulieren met grondposities. Hopelijk kunnen we een vervolg geven aan dit mooie project."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie