Luister
muziek
18 januari 2021 - 06:30
Deel dit artikel:

Pater Ullings uit Budel-Schoot stierf in 1953 in het gevangenisziekenhuis in Mongolië

Henri Bernard Laurent Maria Ullings is op 10 mei 1910 in Budel geboren als zoon van schoenhandelaar Bernardus Ullings en Maria Swennen. Het gezin woonde in Budel-Schoot op de hoek van de Grootschoterweg en de huidige Pater Ullingsstraat. Vader had een schoenmakerij. In 1910 sprak Harrie Ullings in het klooster van Scheut zijn geloften uit en op 18 augustus 1935 werd hij tot priester gewijd. Dit is zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Een jaar na zijn priesterwijding vertrok hij als missionaris naar het bisdom Jehol in Mongolië in Noord-China. Daar is hij in het gevangenisziekenhuis van Tientsin op 2 februari 1953 op 42-jarige leeftijd overleden.

De Missionarissen van Scheut, gesticht in 1862, worden zo genoemd omdat hun eerste woning gelegen was in een wijk van Anderlecht, het ‘Scheutveld’ geheten. De officiële benaming van deze congregatie luidt: ‘Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria’. Deze congregatie werd gesticht voor de evangelisatie in China. Tijdens de omwenteling in China in 1940-50 zijn paters Scheutisten gevangen gezet, mishandeld en verbannen. Elf Scheutisten stierven in Noord China tijdens de omwenteling in de jaren 1940-50.

Gestorven in gevangenschap
In het Noorden van China, vooral in de bisdommen Jehol en Ningxia, waren al sinds de jaren 1946-47 meerdere missieposten bezet door de communisten. De kerk was er geconfronteerd met zware problemen. Toen Generaal Overste Vandeputte in 1948 tijdens zijn bezoek aan de missie in China zag dat de situatie van kwaad naar erger ging, vroeg hij aan zijn jonge Scheutisten, die net gearriveerd waren, en aan zijn oude en zieke confraters, om terug te keren naar België. Op dat ogenblik zaten er al Scheutisten gevangen en waren er zelfs al omgekomen tijdens hun gevangenschap.

Op 1 oktober 1949 is de oprichting van de Chinese Volksrepubliek afgekondigd. Het jaar daarop begon de vervolging van de kerk en de missionarissen. Nog meer missionarissen werden gevangen genomen. Ze zijn door het volk aangeklaagd en veroordeeld en verdreven uit China. Tussen 1948 en 1955 verlieten 250 Scheutisten het land.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie