Luister
muziek
18 januari 2021 - 16:16
Deel dit artikel:

Wijkagent Jamie Nicholls over zaken waar dementie een rol speelt

De komende tijd publiceren we op Cranendonck24 interviews uit het nieuwe magazine Efkes de weg kwijt, dat gaat over dementie. Vandaag aan het woord: Jamie Nicholls, wijkagent van politie Cranendonck en Heeze-Leende.

cranendonck24
  / Tabitha Dietvorst
Advertentie

Jamie Nicholls: "Wij hebben gemerkt dat burgers al snel naar ons bellen als ze iets vreemds zien op straat omdat ze niet goed weten wat ze verder kunnen doen. Ons 0900-8844-nummer is bij iedereen bekend dus men belt ons over diverse dingen. Hier zijn wij overigens heel blij mee. Je kunt beter een melding te veel doen dan helemaal niet, zo ook bij het aantreffen van een persoon die duidelijk verward is. Wij kunnen dan vaak al direct op straat de identiteit vaststellen en uitzoeken wat er gaande is.

Vervolgens dragen we de persoon over aan familieleden, vrienden of andere bekenden die voor hem of haar kunnen zorgen. Zij zullen dan de zorg voor die persoon van ons overnemen. Wij rapporteren dit in ons politie systeem zodat we een eventuele volgende keer weten wat er rondom deze persoon speelt. De wijkagent kan dit bericht dan ook zien en de situatie in de gaten houden. Deze wordt erbij betrokken wanneer een persoon meermaals door ons wordt aangetroffen Soms zorgt een persoon met dementie wel eens voor overlast, bijvoorbeeld als hij of zij denkt dat er wordt ingebroken omdat hij of zij geluiden hoort terwijl dit niet zo is, maar daarover wel herhaaldelijk onze 112-alarmlijn belt. We maken dan een risico inschatting en gaan ter plaatse. We maken hier telkens een aantekening van in ons systeem, zodat we bij een eventuele volgende melding van deze persoon deze informatie mee kunnen nemen bij de inschatting van onze inzet. Soms zetten we de melding al snel door naar een sociaal makelaar, bijvoorbeeld als bij ons bekend is dat de melder beginnende dementie heeft. Deze kan dan naar de betreffende persoon toe gaan om poolshoogte te nemen. Daarbij gaat zij op zoek naar een structurele oplossing zodat wij ons met andere dingen bezig kunnen houden. De inzet van bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige kan al voor veel rust zorgen in de thuissituatie. Deze brengt dan twee keer per dag een bezoekje en houdt in de gaten of alles nog in orde is.

De weg kwijt
Iemand kan letterlijk de weg kwijtraken wanneer hij of zij bijvoorbeeld is gaan fietsen of wandelen en niet meer weet waar hij of zij zich bevindt, wat zijn of haar adres is en hoe daar weer terug te kunnen komen. Overdag is het vaak lastiger om de persoon terug te vinden doordat deze minder opvalt tussen alle mensen op straat. Als het ’s avonds donker wordt dan vallen deze personen sneller en beter op zoals een verward persoon die steeds rondjes fietst of wandelt, of ergens voor langere tijd op een bankje zit. Men wordt dan toch een beetje ongerust en gaat ons bellen. Afhankelijk van welk gedrag de persoon vertoont en in hoeverre hij of zij een gevaar is voor het verkeer gaan wij ter plaatse een kijkje nemen en actief naar de persoon op zoek. Soms wordt deze persoon dan als vermist opgegeven en kunnen wij hem of haar alweer snel terug brengen naar de plek waar deze hoort te verblijven. Bij een zorgwekkende, urgente vermissing wordt vaak een Burgernetactie opgestart door het OC (Operationeel Centrum/meldkamer).

Burgernet
Burgers die zich met hun smartphone hebben aangemeld bij Burgernet en zich in de directe omgeving van de vermissing bevinden, krijgen dan een sms bericht met het verzoek mee uit te kijken naar de vermiste persoon. De politie vermeldt dan een duidelijk signalement dat het een verwarde of persoon met dementie betreft. Als men vermoedt dat de persoon in kwestie naar een bepaalde locatie zal gaan, zoals het ouderlijk huis of het laatst bewoonde adres, wordt dit vermeld. De bedoeling is dat al die burgers dan mee uit kijken naar die persoon en bij aantreffen juist handelen, door te bellen met de politie op het telefoonnummer dat vermeld staat in het bericht. Mensen die zich niet hebben aangemeld bij Burgernet kunnen ook de Burgernet applicatie downloaden op hun smartphone en de instellingen naar wens aanpassen.

Veilig in het verkeer
Het gebeurt wel een dat een oudere of iemand met beginnende dementie niet in staat is om aan het verkeer deel te nemen waardoor er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan. Als bij ons de twijfel toe slaat of de persoon nog wel in staat is om een voertuig te besturen vragen wij bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) een rij-test aan. We zijn ons er volledig van bewust dat het voor die personen natuurlijk erg vervelend is als hun vrijheid afgepakt wordt wanneer ze niet meer mogen deelnemen aan het verkeer, maar we doen dit niet zomaar. Dan moet er wel degelijk sprake zijn van een gevaarlijke situatie zoals een ongeval of onverantwoord rijgedrag, waardoor die persoon een gevaar vormt voor zichzelf én het verkeer. Als de situatie minder ernstig is maar we toch het idee hebben dat deze persoon beter niet meer kan deelnemen aan het verkeer nemen we contact op met de familie zodat zij er alert op kunnen zijn en tijdig actie kunnen ondernemen."

Het hele magazine is gratis verkrijgbaar via dementievriendelijkcranendonck.nl. Steunpunt Mantelzorg: franktoonen@cordaadwelzijn.nl of via gsm: 0639844550. Meer over het magazine lees je HIER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie