Luister
Live
22 februari 2021 - 06:07
Deel dit artikel:

Buurtzorg Maarheeze is thuiszorg en voor iedereen toegankelijk

Op Cranendonck24 publiceren we de interviews uit het nieuwe magazine Efkes de weg kwijt, dat gaat over dementie. Vandaag aan het woord: Sandra Vos en Jessie Collaris van Buurtzorg Maarheeze.

cranendonck24 / Tabitha Dietvorst • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Sandra Vos en Jessie Collaris: "Buurtzorg is thuiszorg en is voor iedereen toegankelijk. Als iemand vandaag uit het ziekenhuis komt en ons belt omdat verzorging nodig is, dan kunnen we vandaag nog iemand laten komen. Als het gaat om specifieke verpleegkundige handelingen, dan is er een verwijzing van een arts of specialist nodig.

Omdat bij ons de cliënten steeds met dezelfde verzorgers te maken hebben worden zij een vertrouwd gezicht en ontstaat er een relatie met de hulpvrager. Dit is vooral belangrijk als een cliënt steeds meer vergeet, zoals onze naam. Ze herkennen ons dan wel door de manier hoe we de persoon benaderen.

Zodra iemand zich aanmeldt kijken we tijdens een gesprek wat we voor deze persoon kunnen betekenen. We gaan mee in het proces van de cliënt, kijken wat de behoefte is en vaak betrekken we de familie er ook bij. Wij kunnen o.a. aanbevelingen doen voor hulpmiddelen in huis. Omdat we zo goed mogelijk willen aansluiten bij de persoon zelf gaan we ook met de mantelzorger in gesprek over wat de cliënt een fijne benadering vindt. We proberen mee te bewegen in het tempo van de cliënt en zijn of haar manier van leven. Wat iemand zelf kan, motiveren we om te blijven doen, want wij willen dat de cliënt zo lang mogelijk de regie in eigen hand houdt. Vooral als de zorgvraag groter wordt, kunnen we meer bereiken met de cliënt als we daar al een vertrouwd gezicht zijn. Doordat we op den duur vrijwel dagelijks betrokken zijn bij de cliënt, vormen we een verbindende schakel. Wij kunnen doordat we zo regelmatig contact hebben beter inschatten welke hulp passend is bij deze persoon. Dit kunnen we tijdens een overleg met andere behandelaren ook aangeven.

Onze taken zijn heel veelzijdig
Onze belangrijkste taak is de dagelijkse verzorging van onze cliënten: wassen, aankleden en toezicht houden op medicatie. Ook kunnen wij de mantelzorger bij diverse dagelijkse zorgtaken ondersteunen. Soms worden wij bijna een soort van managers in het leven van iemand die niet meer zelf de regie in handen kan houden. Dit gebeurt vooral als het netwerk beperkt is en er ook geen mantelzorger is die dit kan overnemen. Wij houden dan de agenda bij zoals afspraken bij een arts. Ook kunnen wij vervoer of andere hulp regelen.

Het komt voor dat we bij mensen thuis komen die de hele dag geen ander contact hebben dan met ons. Hier maken we even een praatje om te kijken hoe het met de cliënt gaat. Zo werken we preventief. Naarmate iemand verder weg raakt in het proces van dementie, kennen we de persoon al beter. Vervolgens kunnen we ons verder aanpassen aan de behoefte van de cliënt.

Grenzen bewaken
Omdat we zo betrokken zijn bij de familie zien we ook als een mantelzorger over zijn of haar eigen grenzen heen gaat. Wij kunnen dat een halt toeroepen en samen met hen aan andere opties gaan denken. Bijvoorbeeld wanneer het zinvol is om aangemeld te worden voor de wachtlijst voor een zorgcentrum. De kracht van Buurtzorg is dat wij waar nodig, kunnen sturen.

Buiten de dagelijkse zorg is Buurtzorg er ook voor terminale zorg, stervensbegeleiding, wondverzorging of andere verpleegkundige handelingen. Dit gaat dan ook verder dan de zorg voor mensen van dementie."

Dit was een verhaal uit het nieuwe magazine Efkes de weg kwijt. Het hele magazine is gratis verkrijgbaar via dementievriendelijkcranendonck.nl. Steunpunt Mantelzorg: franktoonen@cordaadwelzijn.nl en 06 39844550.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug