Een paar uurtjes googlen en je kunt een hele familiegeschiedenis naar boven halen. Na het tegenkomen van het bidprentje van ene Adof Mulder uit Maarheeze, geboren in Nieuwendam in 1891, was al snel zijn levensverhaal gevonden.
Via Maarheeze.nu
Ongetwijfeld kun je nog veel verder terug gaan in hun verleden, er zijn verschillende stamboomsites te vinden. En als je een naam met genealogie of stamboom ervoor op Google intypt, kom je ook al een heel eind. Hier vind je de complete stamboom van de familie Mulder. Maar ik beperk me tot de ouders van Adolf Mulder, de Maarheezenaar uit Amsterdam.
De vader van Dolf was Johannes Alfons Mulder, geboren op 21 April 1856 in Nieuwendam (deel van Amsterdam wat inmiddels niet meer als zelfstandig dorp bestaat). De vader van Dolf Sr., Johannes, is overleden in 1938. Hij was een zoon van Albert Mulder en Antje Kolijn. Het beroep van vader Johannes Mulder was, natuurlijk, mulder (molenaar).
Rond 1916 woonde Johannes Mulder nog met zijn gezin aan de Delisstraat in Nieuwendam. Een Indonesisch-joodse wijk, dat later is opgegaan in de stad Amsterdam. Johannes Mulder was gehuwd in Schoorl met Catharina Kampers, dochter van Steven Kampers (Brugwachter) en Maria van den Heuvel. Zij overleed in 1927. Het gezin Mulder-Kampers telde zeven kinderen. Te weten: Albertus Laurentius, Anna Maria Petronella, Maria Dieuwertje, Petronella Sophie, Johannes Albertus, Stephanus en 'onze' Adolf (Dolf).
Tante en kamers verhuurd
Buiten de ouders en kinderen woonde op het adres Delisstraat ook nog een tante, Anna Christina Mulder. En een inwonende bediende met de naam Wilhelmina Muis. Waarschijnlijk is Dolf Mulder zo aan zijn vrouw geraakt. En of dat dit nog niet genoeg was, werden er ook kamers verhuurd aan nog eens drie andere personen. Dat waren Francois de Vos, Elizabeth Boom en Trijntje de Boer. Dit was in die tijd heel gebruikelijk.
De jonge Dolf groeide dus op in Nieuwendam, met zijn broers, zussen en verschillende volwassen huisgenoten. Er waren daar in die straat verschillende bedrijven gevestigd. Onder andere een schoenmakerij, een wasserij en een limonadeverkoper.
Grond in Maarheeze
Adolf werd geen molenaar zoals zijn vader. In 1912 vertrok hij naar Gorinchem. Waarschijnlijk ging hij in dienst van een boer als knecht. Hij werd dus landbouwer. Blijkbaar vond hij dat werk leuk. In 1920 kocht hij in het zuiden van het land, in Maarheeze, een stuk grond om zijn gekoesterde droom waar te maken.
Hoe wist Dolf Mulder dat hier ver weg van huis een stuk grond te koop was, vraag je je dan af. Na enig onderzoek blijft dat gissen. Maar een hint dat misschien een rol speelde: de moeder van zijn naaste buurman, Marinus van Lent. Dat was ene Anna Maria Petronella Mulder. Aannemelijk is dat zij familie van Dolf was. En mogelijk had hij via deze weg van de grondverkoop gehoord. Van Lent was ook een immigrant, dat hadden Marinus en Dolf in ieder geval gemeen. Dolf Mulder vestigde zich in een grote schuur die er toen al stond. Hij bouwde daarin een woning voor zijn toekomstige vrouw en gezin. Het achtergedeelte werd de stalling voor het vee.
Op de leeftijd van 29 jaar, op vrijdag 21 januari 1921, trouwde hij in Amsterdam met Anna Margaretha Muis. Geboren in Uithoorn, wonende in Amsterdam. Het jonge stel werd ingeschreven in de gemeente Budel op 1 februari 1921. Hun nieuwe adres werd Rijksweg 4 in Maarheeze.
't Tipke
De grond die ze hadden gekocht was onontgonnen gebied. Er werd hard gewerkt door het jonge echtpaar. Uren stond Dolf te werken op zijn landerijen om er een succes van te maken. Het was immers geen klein lapje grond dat moest worden ontgonnen. Daarbij behoorde onder andere het hele stuk waar nu 't Tipke ligt. Van een rijksweg was toen nog helemaal geen sprake. Met paard en wagen veranderde de heidevlakte met dorre, stugge grond in velden met een goede oogstopbrengst. Het heeft menige opoffering en zweetdruppels gekost, volgens zijn bidprentje. Deze stoere, hardwerkende, vriendelijke Amsterdammer werd alom gewaardeerd in zijn omgeving. Hij was ruim van geest. Nooit ziek en energiek. Een goede buur wordt hij nog steeds genoemd.
De eerste jaren was er een inwonende knecht, Ludovicus Hubertus Caris. Ook had hij hulp van zijn inwonende broer, Johannes Albertus, en een meid, Gijsbertha Maria van der Meulen.
Kinderen
Niet alleen het bedrijf groeide in de loop van de tijd, maar ook zijn gezin. Er werden in die schuur aan de Rijksweg achter de brandkuil, later vijver, op hoog gelegen grond, grenzend aan het natuur gebied 'De Aerdbrand', maar liefst negen kinderen geboren. Te weten: Jan (1922-2003), Johanna Maria (1923-2010), Albertus Nicolaas (1925-1927), Zegert Aloijsius Maria (1927-1986), Albertus Nicolaas Maria (1929-2016), Catharina Petronella (1932), Stephanus Adolf (1933), Adolf (1935), Anna Maria Petronella (1937).
Komst van A2
In de loop der tijd nam oudste zoon Jan het bedrijf over van zijn ouders. En werd er voor Dolf Sr. en zijn vrouw Anna een burgerhuis gebouwd op een lapje grond naast het huis van zoon Jan. Anna Mulder-Muis overleed daar in 1971. Haar echtgenoot Adolf in Weert in 1975. Beiden werden begraven op het oude parochiekerkhof van Sint-Gertrudis in Maarheeze. En zoals die dingen nu eenmaal gaan: het bedrijf hield geen stand en werd verkocht ten behoeve van de nieuwe A2, die vlak voor hun huis kwam te liggen. De benodigde zand voor die drukke rijksweg werd gehaald uit 't Tipke waar nu de Maarheezenaren kunnen genieten van de visvijver.
De nakomelingen van Dolf Mulder St. en Anna Muis scharrelen anno 2021, honderd jaar later, voor het merendeel nog steeds rond in Maarheeze. Waar het voor de oude Dolf en zijn Anna, met wie hij vijftig jaar was getrouwd, eens begonnen is. Waar de geschiedenis van de familie Mulder mee blijft verbonden. Amsterdam en Maarheeze.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android