Luister
muziek
13 april 2021 - 16:55
Deel dit artikel:

Handtekeningen tegen herinrichting azc overhandigd aan burgemeester

De petitie tegen de plannen die het COA met het azc in Budel heeft, is dinsdagmiddag aan burgemeester Roland van Kessel overhandigd. Het resultaat: er zijn 1871 handtekeningen verzameld.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Peter Looymans is de kartrekker voor de petitie en overhandigde de papieren aan de burgemeester. “Er zijn veel signalen dat er heel veel overlast is. Intimidatie en diefstal, bijvoorbeeld”, ligt Looymans aan Van Kessel toe. “Maar er wordt te weinig mee gedaan. We willen op deze manier graag laten weten wat er onder de inwoners in Cranendonck speelt.”

Op 20 november 2020 is een groep inwoners gestart met de petitie tegen de plannen van het COA voor de herontwikkeling van het azc in Budel. Aanleiding was de overlast vanuit het azc die in de ogen van de initiatiefnemers flink aan het toenemen is, wat het gevoel van veiligheid en het woongenot aantast.

Met de petitie dringen de initiatiefnemers aan op een goede afweging ten aanzien van de aanpassing van het bestemmingsplan, dat nodig is om het COA groen licht te kunnen geven voor hun herontwikkelingsplannen. De voorkeur van de initiatiefnemers gaat uit naar het niet aanpassen van het bestemmingsplan.

Looymans somt een aantal taferelen op waarvan hij signalen van heeft opgepikt. “Winkeldiefstal, fietsendiefstal, onveiligheid rondom de pinautomaten, overlast in het openbaar vervoer, zwartrijden, openbare dronkenschap en vrouwen die lastiggevallen worden.” Dat maakt hij onder meer op uit de reacties die bij de handtekeningen zijn geplaatst.

‘Liever 4000 handtekeningen’
De petitie kon enkel online ingevuld worden. Daarom geeft Looymans aan dat er waarschijnlijk véél meer handtekeningen binnengehaald hadden kunnen worden, omdat ‘veel mensen niet begrijpen hoe het werkt’. “Ik denk het dubbele. Ik had er ook liever 4000 gehad.”
Maar het signaal is voor burgemeester Van Kessel duidelijk. “Het zijn er veel. Ik heb begrip voor de zorgen van de mensen die de petitie ondertekend hebben. Ik vind het belangrijk dat we een compleet beeld krijgen en dat kan beter door deze petitie en de reacties die daarbij zijn geplaatst”, zegt hij.

Ingrepen
Peter Looymans en burgemeester Roland van Kessel hebben het afgelopen jaar nauw contact gehad over het azc. “Ik kan niet anders zeggen: ik heb altijd het gevoel gehad dat hij (Roland van Kessel, red.) alles doet wat in zijn macht ligt. Daar heb ik alle vertrouwen in. En ik weet ook dat hij niet altijd alles kán doen”, spreekt Looymans met lovende woorden over de burgemeester. “Dat laatste vind ik soms ook lastig”, voegt Van Kessel daaraan toe.

De signalen in deze petitie worden betrokken in de evaluatie over het azc, die momenteel door de gemeente wordt voorbereid. De burgemeester zal de petitie doorgeleiden naar de gemeenteraad, zodat de raadsleden deze signalen mee kunnen nemen in hun afwegingen. Van Kessel: “Wat ik ook ga doen is een brief schrijven aan de staatssecretaris, waarin ik meld dat ik een petitie heb ontvangen van 1871 inwoners die zich ernstig zorgen maken.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie