Hier lees je het laatste nieuws van gemeente Cranendonck. Iedere week verschijnen hier de ingekomen aanvragen, verleende vergunningen, werkzaamheden et cetera. Download onze gratis app en mis niets.
Bekendmakingen
Ingekomen aanvragen
Hoofdstraat 1 3, Budel-Dorplein: wijziging van portiersloge
Cranendonck 7, Soerendonk: plaatsen van aanbouw, carport en terrasoverkapping
Oranje Nassaulaan 5, Maarheeze: woningsplitsing
Verleende vergunningen
Nieuwedijk 37, Budel: wijziging van bedrijf
Kluisweg 17, Gastel: actualiseren van de tekening omgevingsvergunning
Verlenging beslistermijn
Broekkant 32, Budel: bouwen van loods
Besluit aanvraag buiten behandeling
Vennenweg 14, Gastel: kappen van drie bomen
Standplaatsvergunning verleend
Keizer Ottostraat/Willem de Zwijgerstraat, Budel: standplaatsvergunning permanente dag-week-jaarplaats op zaterdagen (10 april 2021 tot en met 25 december 2021)
Smits van Oyenlaan, Maarheeze: standplaatsvergunning permanente dag-week-jaarplaats op vrijdagen (14 mei 2021 tot en met 31 december 2021)
Sloopmelding
Ridderspoor 1, Maarheeze: slopen t.b.v. plaatsing dakkapel aan voorzijde van woning
Randweg-Oost 32, Budel: asbestsanering
Burg. Van Houtstraat 14, Budel: asbestsanering
Jasmijnstraat 26, Maarheeze: asbestsanering
Hugten 23, Maarheeze: sloop en asbestsanering van stallen
Wet Milieubeheer - melding
Nieuwedijk 37, Budel: melding activiteitenbesluit
Mededeling
Bergsestraat 17, Gastel: intrekken omgevingsvergunning Milieu
De Vinnen 4, 4a en Het Laar 9a, Maarheeze: intrekken omgevingsvergunning Milieu
Alle officiële bekendmakingen staan op overheid.nl. U kunt zich ook aanmelden voor de e-mailservice via overuwbuurt.overheid.nl.
Gemeente Cranendonck heeft inwonerscontactpersoon azc
De gemeente Cranendonck heeft sinds kort een speciale functionaris Inwonerscontact azc aangetrokken in de persoon van Ton Lemmen. Bij hem kunnen inwoners signalen afgeven als zij zich zorgen maken of overlast ervaren van bewoners van het azc Cranendonck. Ook kunnen inwoners laagdrempelig bij hem terecht met hun vragen en zorgen als er gevoelens van onveiligheid zijn die (mogelijk) veroorzaakt worden door het gedrag van bewoners van het azc Cranendonck. Bijvoorbeeld als mensen ’s avonds niet de straat op durven of bepaalde plekken mijden. Op deze manier wil de gemeente Cranendonck een nog vollediger en concreter beeld krijgen van de zorgen die er zijn onder de inwoners en daar waar nodig en mogelijk komen tot snelle actie en maatregelen.
Wilt u iets kwijt of weet u niet bij wie u terecht kunt met uw vraag, opmerking of zorg over het azc? Inwoners kunnen bij de gemeente terecht bij de inwonerscontactpersoon azc. Hij zal proberen u verder te helpen. In deze rol weet Ton Lemmen makkelijk de weg te vinden binnen de gemeentelijke organisatie zelf, maar ook kent hij samenwerkingspartners in de aanpak van de overlast goed. Hij staat intern in nauw contact met onder andere de ambtenaar Veiligheid en de BOA’s van de afdeling toezicht en handhaving. Extern heeft hij rechtstreekse communicatielijnen met onder andere de ketenmarinier, de politie en het COA.
Ook zelf informatie ophalen
Ton Lemmen haalt in zijn rol als Inwonerscontact azc ook zelf actief op wat er met betrekking tot het azc leeft en speelt in de dorpen. Hiervoor legt hij zelf contacten met inwoners, ondernemers en organisaties. Met name op het gebied van veiligheid. Met de signalen die hij ophaalt, gaat hij actief aan de slag en probeert hij tot maatregelen, oplossingen en verbeteringen te komen.
Bereikbaarheid
U kunt Ton Lemmen bellen, facetimen, appen en mailen. Ook kunnen inwoners of ondernemers een afspraak met hem maken voor een persoonlijk (coronaproof) gesprek. Zijn mobiele nummer is 06-57707469. E-mailen kan naar t.lemmen@cranendonck.nl
Milieustraat gesloten op Koningsdag en 5 mei
Op dinsdag 27 april en woensdag 5 mei is de milieustraat gesloten vanwege Koningsdag en Bevrijdingsdag.
Afval aanbieden bij de milieustraat
Wilt u afval aanbieden bij de milieustraat? Vergeet dan niet uw milieupas en pinpas mee te nemen. De milieustraat is alleen toegankelijk voor inwoners van gemeente Cranendonck op vertoon van de milieupas. Afrekenen kan alleen met een betaalpas.
Bij de toegang bekijkt een medewerker hoeveel en welk type afval u komt aanbieden. U kunt maximaal 2m3 per keer aanbieden. Op de milieustraat staan voor alle afvalsoorten aparte containers. Asbest kunt u op afspraak gratis aanbieden én compost kunt u gratis afhalen. Heeft u vragen of hulp nodig? De medewerkers helpen graag!
Meer informatie?
Openingstijden, tarieven en informatie over hoe het werkt vindt u in de afval-app of op www.cranendonck.nl/afvalkalender
Bestrijding eikenprocessierups
Binnenkort start de firma Lukkien Bedrijven BV uit Maarheeze met het bestrijden van de eikenprocessierups. Langs alle openbare wegen in onze gemeente worden de inlandse eiken bespoten met een toegelaten biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel werkt alleen op de verpoppende insecten en verstoort de vervellingcyclus van de rupsen.
Brandharen
Sinds 1996 bestrijdt de gemeente Cranendonck de eikenprocessierups om te voorkomen dat er een plaag uitbreekt. De brandharen van de rupsen zorgen elk jaar weer voor veel irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. De brandhaartjes op de rups worden meegevoerd door de wind en komen zo ook in bermen, tuinen en op wegen terecht.
Vanaf half april tot half mei komen de jonge rupsen uit de eitjes. Pas als zij volwassen zijn, rond half mei tot eind juni, bezitten zij de brandharen die zoveel gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom zaak de processierupsen vóór die tijd te bestrijden.
Nesten
Het bestrijden van de rupsen zal een aantal weken duren, afhankelijk van het weer. Daarna onderzoeken de medewerkers of er nog rupsen en nesten worden aangetroffen. Er volgt dan nog een nabehandeling. De achtergebleven nesten worden verwijderd.
De bestrijding heeft alleen betrekking op de openbare ruimte. De gemeente bestrijdt de processierupsen niet op particulier terrein.
Melden
Mocht u de komende maanden eikenprocessierupsen of nesten met rupsen aantreffen, dan kunt u dit melden op www.cranendonck.nl via het online formulier bij ‘Iets melden’, ‘Openbare ruimte, verlichting, groen’.
De Groene Zone installeert 1 Gigawatt aan zonnepanelen in Cranendonck
Sinds 2018 kunnen inwoners van de gemeente Cranendonck zonnepanelen op hun eigen dak leggen via De Groene Zone. Inwoners sluiten een lening af om de zonnepanelen aan te schaffen die zich met de opbrengsten van de opgewekte stroom ruimschoots terugbetaald. De lening wordt extra aantrekkelijk doordat de financiering via de gemeente geregeld is wat de rente laag houdt.
Onlangs werd de mijlpaal van 1 gigawatt aan Groene Zone-panelen bereikt in Cranendonck. Deze panelen liggen op de daken van ongeveer 230 deelnemers. De jaarlijks opgewekte stroom is genoeg om 325 gemiddelde huishoudens een jaar lang van stroom worden te voorzien of om 250 elektrische auto’s 20.000 kilometer af te laten leggen.
“Het is hartstikke mooi om te zien dat ruim tweehonderd huishoudens in Cranendonck via de Groene Zone hun energievoorziening verduurzamen. Het project is een succes, daarom is recent ook besloten om de deelname vanuit Cranendonck te verlengen,” aldus wethouder Frits van der Wiel.
Wegens het succes wordt het zonnepanelenproject met een jaar verlengd tot 1 april 2022. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds aanmelden via www.degroenezone.nl en een vrijblijvende offerte aanvragen.
Uitnodiging digitale ondernemersbijeenkomst ‘Duurzaamheid en Warmte’
Op 19 mei wordt er van 19.00 tot 20.45 uur een digitale bijeenkomst georganiseerd voor ondernemers over duurzaamheid en warmte. Tijdens de bijeenkomst delen verschillende voorlopers uit de regio hun ervaringen en presenteert de gemeente haar visie op duurzaamheid en warmte. Natuurlijk willen wij ook vooral de ondernemer aan het woord laten: hoe zijn zij bezig met dit vraagstuk, welke ideeën of plannen zijn er, is er hulp nodig bij de realisatie van deze ideeën?
Aanmelden
Ondernemers kunnen zich tot 18 mei aanmelden voor de bijeenkomst door te mailen naar duurzaam@cranendonck.nl
Laatste kans voor aanmelding experimenteerregeling
De derde ronde van de experimenteerregeling Samen aan de Slag is onlangs opengesteld. Heeft u uw initiatief nog niet ingediend? Dit kan nog tot en met vrijdag 30 april. Als organisatie of inwoner van de gemeenten Cranendonck, Nederweert en Weert kunt u op deze regeling een beroep doen voor financiële ondersteuning.
Voor wie?
De drie gemeenten hebben de ambitie ‘Iedereen telt mee, doet mee en draagt bij naar eigen kracht’. Initiatieven die op een vernieuwende manier helpen deze ambitie waar te maken, kunnen een beroep doen op regeling. Dus inwoners, bedrijven, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, scholen, verenigingen, et cetera; iedereen is uitgenodigd om er gebruik van te maken. Lees meer over de regeling op www.samenaandeslag.nl
Een initiatief indienen
U kunt uw aanvraag indienen tot en met vrijdag 30 april. U doet dit door het aanmeldformulier op www.samenaandeslag.nl in te vullen en te mailen naar info@samenaandeslag.net
Als u er behoefte aan heeft, kunt u voordat u uw aanvraag indient, advies inwinnen bij Mayan Oomkes, de aanjager. Zij bekijkt samen met u hoe kansrijk uw aanvraag is en of uw aanvraag voldoet aan de eisen die zijn gesteld. Stuur haar gerust een mailtje: aanjager@samenaandeslag.net
En dan?
Alle ingediende initiatieven worden bekeken. Daarna hoort u of u wordt uitgenodigd om uw initiatief te presenteren. Hoe dat gaat en wanneer, maken we later bekend.
Meer informatie
Bent u nog niet bekend met ‘Samen aan de Slag’? U vindt meer informatie op www.samenaandeslag.nl
Online informatiebijeenkomst Energietransitie
De doelstellingen vanuit het Klimaatakkoord zijn duidelijk: in 2050 Nederland bijna geheel energieneutraal. De energietransitie gaat over de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar volledig groene energie. Een behoorlijke opgave dus! Maar wat betekent de energietransitie voor gemeente Cranendonck en uw eigen situatie? En wat staat er eigenlijk in zo’n regionale energiestrategie (RES 1.0)? Ontdek het op de online informatiebijeenkomst van gemeente Cranendonck.
Online inloopbijeenkomst
De online inloopbijeenkomst vindt plaats op donderdag 29 april van 19.30 tot 21.30 uur via Microsoft Teams. Tijdens de bijeenkomst wordt u bijgepraat over de ontwikkelingen van de regionale energiestrategie binnen uw regio. Hierin komen onderwerpen zoals energiebesparing, warmte en grootschalige opwek via zonnepanelen of windmolens aan bod. Ook krijgt u de ruimte om vragen te stellen.
Wilt u er bij zijn?
Meld u dan aan via duurzaam@cranendonck.nl. U ontvangt na uw aanmelding een link naar Microsoft Teams om deel te nemen. Tijdens de bijeenkomst kunt u op ieder moment digitaal in en uit lopen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android