Luister
Live
15 mei 2021 - 16:05
Deel dit artikel:

Pilot tariefzak: 'Minder restafval, beter voor klimaat en portemonnee'

Minder restafval zorgt dat de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval minder hard stijgen, stelt de gemeente Cranendonck. Restafval is namelijk één van de duurste huishoudelijke afvalsoorten om te verwerken, onder meer door de verbrandingsbelasting. Afval recyclen bespaart kosten en is beter voor het milieu, omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

cranendonck24 / Gemeente Cranendonck • Beeld - Gemeente Cranendonck

De overheid heeft als doel in 2025 30 kilo restafval per persoon af te voeren. Gemeente Cranendonck is in 2020 de pilot met de tariefzak gestart met als doel minder restafval produceren door afval (nog) beter te scheiden. De pilot maakt het mogelijk om restafval in 40 liter-zakken aan te bieden. De tariefzak helpt om bewust te kiezen in welke afvalstroom het afval thuishoort, waardoor we beter kunnen recyclen en meer afval als grondstof kunnen hergebruiken. Dat is het doel van de gemeente. "Afval is pas restafval wanneer u dat wat u weggooit, niet kwijt kunt in één van de andere afvalstromen."

Aanschaf van tariefzakken
De tariefzakken zijn te koop in verschillende supermarkten in Cranendonck (Jumbo Maarheeze en Budel, Albert Heijn Budel, PLUS Budel-Schoot), op de milieustraat en in het gemeentehuis. De tariefzakken worden verkocht per rol van tien stuks. Een rol kost 25 euro (2,50 euro per zak). In het gemeentehuis is het mogelijk om de tariefzakken per stuk à 2,50 euro te kopen.

Tariefzak niet verplicht
Het gebruik van de tariefzak is niet verplicht. Je kunt tijdens de proefperiode ook gebruikmaken van de grijze restafvalcontainer. In het najaar zijn de resultaten van de pilot bekend en wordt een besluit genomen over het inzamelen van restafval na de pilot.

De tariefzak kan iedere twee weken worden aangeboden. De grijze restafvalcontainer kan één keer per acht weken worden aangeboden. De exacte data zijn te vinden in afval-app of op cranendonck.nl/afvalkalender. De tariefzakken plaats je op dezelfde locatie als de PMD-zakken en de containers.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug