Luister
muziek
19 mei 2021 - 06:16
Deel dit artikel:

Er zijn weer slechtvalkkuikens geboren bij zinkfabriek: 'Prachtig om mee te maken'

Er zijn onlangs weer kuikens van een slechtvalk geboren bij de zinkfabriek van Nyrstar in Budel-Dorplein. Ook vorig jaar was dat het geval. Toen spraken we Wil Beeren. Hij is vrijwilliger bij het Vogeltrekstation en ontfermde zich over de vogels. "Dit is superleuk. Vooral omdat je zo’n vogel niet zoveel ziet. Prachtig om mee te maken."

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Bas Hissel
Advertentie

De slechtvalk is redelijk uniek in ons land. Want in Nederland zijn er slechts 250 broedparen. Om deze vogel te spotten, moet je dus echt op het juiste moment op de juiste plek zijn. "Ik kom ze ook niet vaak tegen", vertelt Wil. "Nu zie ik ze iedere dag bij de zinkfabriek. Ik zit dan met mijn telescoop vanuit de fabriek naar ze te kijken."

Zo'n zeven jaar geleden streek voor het eerst de slechtvalk neer in Budel-Dorplein. Destijds ook op de kalkbunker van de zinkfabriek. "Wij waren blij dat dat beestje daar toen ook rondvloog. Toen zijn we vol verwachting gaan wachten wanneer ze zouden gaan broeden." Dat gebeurde, maar wel gewoon op het ijzer van de bunker. Daarom is later een nestkast voor de valk gebouwd. Nu komt er bijna elk jaar een slechtvalk om hier te broeden.

Informatie vergaren
Afgelopen zondag zijn de drie kuikens geringd. Dat houdt in dat ze allemaal een eigen identiteit bij zich dragen. Op die ring staat bijvoorbeeld een nummer. Alle geringde vogels, groot en klein, zijn opgeslagen in een databank van het Vogeltrekstation.
De kuikens zijn nu zo'n twintig dagen oud. Dat houdt in dat ze over nog eens twintig dagen zullen gaan uitvliegen. Doordat de vogels geringd zijn, kunnen de mensen van het Vogeltrekstation bijhouden waar de slechtvalkkuikens naar uitslaan. "Ons werk zit er nu op. We hebben ze geringd en houden ze alleen nog in de gaten. Het is nu verder aan hunzelf."

Wil plaatst nog een side note: "Als mensen ooit een dode vogel vinden - koolmees of wat dan ook - kijk dan of die een ring omheeft. In Nederland worden zoveel vogels geringd, groot of klein. Op het ringetje staat een adres en daarmee moeten de vinders inloggen bij vogeltrekstation.nl. Daar kun je gegevens invullen en kunnen wij de informatie verzamelen."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie