Luister
muziek
22 mei 2021 - 09:27
Deel dit artikel:

Vogelgriep in Weert, vervoersverbod voor pluimvee in Cranendonck

Bij een kalkoenbedrijf in Weert is vogelgriep vastgesteld. Het ministerie van Landbouw denkt dat het om een ernstige variant gaat. Ook Cranendonck ondervindt hier de gevolgen van. In onder meer onze gemeente is een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Ministerie van Landbouw
Advertentie

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt ook een leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden zowel het besmette bedrijf als het leghennenbedrijf geruimd. In totaal gaat het om zo'n 79.000 dieren.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Weert liggen nog zeven andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod
In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 128 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone. Dus ook in Cranendonck. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie