Luister
muziek
30 Mei 2021 10:01
Deel dit artikel:

Den Hoof is de verbindingstuin voor iedereen: 'Niets moet, alles mag'

Alles komt tot bloei, uiteindelijk. Dit komt ook terug in de voortgang van verbindingstuin Den Hoof aan de Bergakkers in Budel. “Het belangrijkste is dat wij mensen met elkaar verbinden. Door natuur, tuinieren maar ook door een praatje met elkaar te maken”, vertelt vrijwilligster Marjolein Bender. Vanuit haar achtergrond als gepensioneerde coach kijkt zij onder andere vanuit een menselijke insteek naar deze tuin. “Mensen kunnen praten, alles is goed, geen oordelen. En ondertussen kunnen zij lekker in de grond aan de gang.”

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
  • Beeld - Sandy van der Sanden
Advertentie

Vanuit haar eigen ervaring en achtergrond is Ilse Vaes-Govers dit initiatief gestart. “Door onze financiële tegenslagen ben ik na gaan denken. De natuur voorziet ons in zoveel, waarom deel ik dit niet met gelijkgestemden? Waar kun je veranderen en veranderingen aanbrengen?” Het idee om een verbindingstuin op te zetten spreekt meer mensen aan en met Marleen van Ool en tal van vrijwilligers wordt Den Hoof opgezet. “We mogen een stuk grond gebruiken aan de Bergakkers. Hier kunnen mensen samenkomen om hun liefde voor tuinieren te uiten, maar ook met elkaar te verbinden. Zo laagdrempelig mogelijk, niets moet, alles mag.”

Samenwerking
Den Hoof werkt samen met het BRAVO! College. “De technische opleiding heeft bijvoorbeeld voor ons een bord gemaakt dat bij de ingang van de tuin staat. Leerlingen kunnen op deze manier vanuit de praktijk werken.” Ook met Cordaad Welzijn is een samenwerking aangegaan. “Mensen uit allerlei culturen met verschillende achtergronden kunnen hier samenkomen. Bijvoorbeeld statushouders vanuit het azc. We willen allemaal hetzelfde; genieten van dit stukje natuur. Iedereen is welkom”, aldus Ilse.

Plantenruil en doneren
Op het stuk grond worden verschillende planten en groentes verbouwd. Ook is er een gelegenheid om planten te ruilen of te doneren. “Soms hebben mensen veel dezelfde plantjes en die kunnen zij dan hier doneren of ruilen voor andere plantjes”, vertelt Marleen. “Er is een stukje vrijgemaakt voor de plantjes van het Plantenbiebje in Budel. Daar kunnen al plantjes opgehaald of geruild worden en vanuit hier ook.”

Vrijwilligers
De tuin staat niet alleen voor verbinding, het onderhoud en de verzorging is natuurlijk van groot belang. “We kunnen altijd nog meer vrijwilligers en bestuursleden gebruiken die ons ondersteunen en helpen met het onderhoud van de tuin”, beaamt Ilse. “Ieder kan zijn of haar kwaliteiten inzetten op een passende manier. Door met elkaar de handen uit te mouwen te steken, kunnen wij iets moois opbouwen. Niet alleen door tuinieren, maar door elkaar een steuntje in de rug te bieden.”

Op de Facebookpagina en website kun je meer lezen over dit initiatief. Ook kun je je opgeven als vrijwilliger of bestuurslid. Mail voor vragen, suggesties en andere informatie naar denhoofcranendonck@gmail.com of info@denhoofcranendonck.nl.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie