Luister
muziek
30 juni 2021 - 06:15
Deel dit artikel:

Landgoed De Pan behoort tot de mooisten in de regio

Het landgoed De Pan is een van de mooiste en meest gevarieerde gebieden binnen de gemeente Cranendonck. Het ligt ten noordoosten van Maarheeze en is ongeveer 300 hectare groot. In dit artikel nemen we een kijkje in dit natuurgebied.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het meest indrukwekkend is de zuidkant, waar loofbossen en gemengde bossen elkaar afwisselen, maar waar je ook nog een stuk ongerepte heide aantreft en moerasjes, waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan.

Oorspronkelijk was De Pan een gebied dat bestond uit grienden, water, heide en landbouwgrond. Het Sterksels Kanaal (gegraven van 1916 tot 1920) en de Kleine Aa doorsnijden het gebied. In 1928 kocht de familie Philips dit gebied en maakte het tot een landgoed. In eerste instantie als investering, maar ook als kampeerterrein voor de bleekneusjes uit het westen van het land.

Inmiddels is De Pan in het bezit van Staatsbosbeheer. Het beleid is om de natuur ongestoord zijn gang te laten gaan. Omgevallen bomen mogen blijven liggen en maïsakkers zijn ontgrond en teruggegeven aan de natuur. Anderzijds wordt er onderhoud gepleegd, wat voor het behoud van de natuur toch noodzakelijk is. Er wordt geplagd en samen met de vrijwilligers van het IVN is de heide zo'n tien jaar geleden vrijgemaakt van jonge berkaanplant, zodat de heide weer in al zijn pracht kan bloeien. Werkers uit die tijd noemen dat nog steeds 'mijn stukske hei'.

Volop leven in De Pan
Tegenwoordig houdt een kudde schapen de heide schoon. Er leven bunzingen, egels, hazen en reeën. Maar ook vogels zoals de buizerd, havik, wielewaal, boomklever, enkele soorten spechten (waaronder de zwarte) en daarnaast de nachtzwaluw. In de moerasgedeeltes komen veel soorten insecten voor.

Bij de parkeerplaats staat een infobord met daarop twee routes; De Vrolijke Jagerroute (5,5 kilometer) en de Boksenbergroute (6,8 kilometer).

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie