Luister
Live
21 juli 2021 - 13:59
Deel dit artikel:

Waarom je vandaag veel straaljagers over Cranendonck kunt zien vliegen

Mocht je je afvragen waarom regelmatig vandaag verschillende straaljagers boven en rondom Cranendonck te zien (en te horen) zijn, dan vind je hier het antwoord.

cranendonck24 / Redactie • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Goed om te weten is dat het om F-16's gaat en die vertrekken en landen op vliegbasis Kleine-Brogel. Dat is een Belgische plaats, net over de grens, tussen Hamont en Peer. Regelmatig vliegen die straaljagers ook over het grondgebied van de grens en gemeente Cranendonck.

Vandaag is de kans extra groot dat er veel F-16's in de regio te spotten zijn. 21 juli is namelijk de nationale feestdag van België. Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. De eedaflegging was het sluitstuk van de intrede van Leopold I in België.

Luchtdefilé

Deze dag is een wettelijke feestdag wat neerkomt op een algemene verlofdag. Op deze dag zijn de winkels, banken, postkantoren en andere openbare diensten gesloten. Traditiegetrouw maken de F-16's van Kleine-Brogel deel uit van het luchtdefilé dat jaarlijks georganiseerd wordt ter gelegenheid van de nationale feestdag. Vanwege deze gelegenheid zijn er extra vluchten. Deze vliegen dan rond in de regio, zo ook langs de Belgisch-Nederlandse grens en soms er net over, in Cranendonck dus.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug