Luister
muziek
23 juli 2021 - 05:57
Deel dit artikel:

Kick-off van BIVAK in Budel: dé nieuwe technische opleiding

De nieuwe technische opleiding op het BRAVO! College in Budel is woensdag officieel afgetrapt. De eerste handtekeningen zijn gezet en daarmee is BIVAK een feit.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Tal van Cranendonckse ondernemers in de techniekbranche, een aantal raadsleden en wethouders kwamen aan het eind van de woensdagmiddag bijeen op de middelbare school in Budel. Daar staat al decennialang een school, maar toch trekken veel jongeren met interesse in techniek naar andere plaatsen, bijvoorbeeld het Belgische Maaseik. "Het is toch zonde dat je naar Maaseik rijdt en een heel specifiek vak leert. Wij willen ze hier wat breder opleiden", licht de directeur van BIVAK, Joost Ploos van Amstel, toe.

De vraag kwam vanuit de ondernemers uit Cranendonck zelf. "Zij gaven aan dat de vergrijzing toesloeg", vertelt Ploos van Amstel. "We hebben eigenlijk geen lokale kinderen die hier een techniekopleiding volgen. Dat is de start geweest van het 'Bijzonder Innovatief VAKonderwijs', BIVAK dus. Hier gaan we ondernemers actief betrekken zodat de kinderen zien wat er in deze regio aan bedrijfsleven is." Ook de bedrijven kunnen aangeven wat ze kunnen bieden. Het draait hierbij vooral om ervaring opdoen. "De kinderen kunnen kiezen of ze het in een BBL-constructie doen waarbij ze vier dagen in de week kunnen gaan werken en één dag in de week bijscholing hebben."

Met een presentatie geeft onder meer Ploos van Amstel een inkijkje in de techniekopleiding van Cranendonck. Ook Ruben Barten, directeur van het BRAVO! College spreekt zijn enthousiasme uit. Alle ondernemers die aanwezig zijn, worden lid of donateur van de nieuwe opleiding óf hebben op z'n minst interesse om dat te worden. "Er is veel enthousiasme uit de ondernemerswereld", zegt Ploos van Amstel. "Er zijn er nu sowieso twaalf die 'ja' hebben gezegd."

Aansluiten bij BIVAK

Geïnteresseerden kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden om BIVAK te steunen of eraan mee te doen. Zo kun je donateur worden. Dan kun je een schenking doen aan de opleiding. Dat kan iedereen doen die dat wil. Ook kun je lid worden, die zeggen dat ze het initiatief steunen en zelf technische mensen nodig hebben, maar zelf geen mogelijkheden hebben om de leerlingen stage te laten lopen. Ten derde zijn er de ondernemers die wél ruimte hebben om stagelopers op te nemen en fanatiek meedoen aan BIVAK.

Ploos van Amstel benadrukt dat het hier niet alleen om de bouw gaat. "Techniek zit overal in. Veel mensen denken dat je bij techniek de bouw ingaat, maar techniek zit bijvoorbeeld ook in de zorg. We proberen steeds mensen op een oudere leeftijd thuis te laten. Dat betekent dat we mensen thuis beademing moeten geven of andere zorg. Iemand moet dat installeren en ontwikkelen." Het is een belangrijk voorbeeld dat de directeur van BIVAK geeft om deze opleiding toe te lichten. "Ben je iemand van de natuur? Staatsbosbeheer heeft ook technische mensen nodig", somt Ploos van Amstel op.

Een ander belangrijk punt volgens hem: "We moeten ook ouders laten zien dat de techniek veel toekomst biedt en helemaal niet vies, vuil, smerig werk is. Er zijn hele mooie banen, zowel bij mbo, als hbo en universitair." Het is een stukje imago waaraan de kartrekkers van BIVAK hard werken. De eerste stap is nu gezet. De school gaat enigszins op de schop. "Het wordt veel mooier." Zo worden de lokalen klaargestoomd om in het nieuwe schooljaar met BIVAK van start te gaan. Dan zijn er in ieder geval 67 BIVAK-leerlingen die starten aan het schooljaar.

CSB Installatietechniek

Daarbij is symbolisch het stukje technisch vakwerk dat voor het BRAVO! College staat, overhandigd aan BIVAK. Het gaat om de grote dodecaëder, ontworpen, samengesteld en gemaakt door verschillende technische bedrijven uit Cranendonck.
Daarnaast zijn de eerste krabbels gezet onder de overeenkomst met CSB Installatietechniek in Budel. Patrick van Meijl, een van de initiatiefnemers voor de techniekopleiding, is daarmee de eerste die zich met zijn bedrijf aansluit bij BIVAK. "Ik ben dankbaar dat we staan waar we staan", sluit Ploos van Amstel af.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie