Luister
muziek
3 augustus 2021 - 15:58
Deel dit artikel:

Dertien zorgondersteuners erbij bij Land van Horne, een nieuwe functie

Dertien zorgassistenten hebben met succes de mbo-certificaten 'individuele basiszorg verlenen' en 'ondersteunen bij wonen, leven en welzijn' gehaald. Zij zijn nu zorgondersteuner, een nieuwe functie bij Land van Horne.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Hennie Roosen
Advertentie

Land van Horne is in Nederland een van de eersten die op deze manier de certificaten inzetten. Jacqueline is een van de zorgondersteuners. En stiekem is ze, net als wij, ook wel erg trots op het behalen van deze certificaten.

Anita van Nieuwenhoven, opleidingsadviseur bij Land van Horne, zag deze korte mbo-trajecten in de zorg als een mogelijkheid om extra handen voor de zorg te krijgen, maar ook om zorgassistenten de kans te geven om door te groeien. "Er werken bij Land van Horne behoorlijk wat zorgassistenten. Zij houden onder meer toezicht in de huiskamer en helpen bij de voeding. Zij zijn niet bevoegd om cliënten zelfstandig te ondersteunen bij de algemene dagelijkse levensbehoeften. Terwijl daar wel behoefte aan is."

Samen de schoolbanken in

Ook Jacqueline Verhappen, zorgassistent bij zorgcentrum Nedermazehof in Weert – nu inmiddels zorgondersteuner, zag de meerwaarde van dit kortdurende opleidingstraject. "In 5 maanden tijd hebben we de opleiding afgerond. Fijn was dat de lesdagen bij Land van Horne waren en we ze met collega's volgden. We werken op dezelfde manier en konden elkaar makkelijk vragen stellen als dat nodig was."

Van retail naar zorg

Jacqueline is enkele jaren geleden gestart als vrijwilliger bij Land van Horne. Oorspronkelijk kwam ze uit de retailbranche, maar ze wilde compleet iets anders. Door te starten met vrijwilligerswerk ontdekte ze de mooie kanten van de zorg en vooral de voldoening die je krijgt. "Je geeft cliënten je tijd en aandacht, maar je krijgt er écht zoveel voor terug. Als je thuiskomt na een dag werken, voel je je gewoon goed als je terugdenkt aan al die mooie mensen die je geholpen hebt." Vervolgens kwam er een vacature voor zorgassistent voorbij en zodoende is ze in de zorg gaan werken.

Zorgondersteunende taken

In het najaar van 2020 kwam de vraag of er zorgassistenten waren die zich wilden laten bijscholen om cliënten meer en zelfstandig te ondersteunen bij hun dagelijkse behoeften. Daar had Jacqueline wel oren naar, ook haar leidinggevende vroeg of Jacqueline interesse had. En zo startte haar traject. "In korte tijd heb ik echt veel geleerd. Je leert het werk in de praktijk, maar door de opgedane kennis ben je bewuster met de zorg bezig. Hoe ga je bijvoorbeeld met ouderen met dementie om? Hoe kan ik een-op-een cliënten ondersteunen tijdens dagelijkse handelingen zoals douchen? Dat geeft je zelfvertrouwen en maakt je werk nog leuker. Ook merk ik van mijn zorgcollega's dat ze het prettig vinden dat er extra ondersteuning aanwezig is om cliënten te verzorgen. En cliënten vinden het ook leuk dat 'het meisje van het ontbijt' ook ineens komt helpen met het aantrekken van de steunkousen. Al met al een enorme verrijking, voor mezelf maar volgens mij ook voor de cliënten en collega's om me heen."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie