Luister
muziek
3 augustus 2021 - 06:08
Deel dit artikel:

Mensen snakken naar mensen in de zorgcentra

"Ik ben zo blij als er iemand komt", zei onlangs een man van 91 jaar in het zorgcentrum. Enkele deuren verderop zei een dame: "Het is zo stil, ik zit de hele dag in deze stoel. Zojuist kwam iemand het bed opmaken, straks komt er iemand met eten, maar ze hebben het allemaal zo druk en zijn daarom zo weer weg. Verder spreek ik de hele dag geen mens. Ik zit maar in deze stoel te zitten en door het raam te kijken."

cranendonck24
  / Redactie
Advertentie

Aan dit soort uitspraken, waar wensen of verlangens in te horen zijn, gaan we vaak te snel voorbij. Er zijn mensen die snakken naar aandacht. Bijvoorbeeld zij die alleen in het leven gaan en zich daardoor eenzaam voelen. Of mensen die vanuit hun vertrouwde omgeving verhuisd zijn, bijvoorbeeld naar een verpleeghuis. Maar ook langdurig zieken of mensen die hun partner verloren zijn. Bij de zorgcentra van Land van Horne merkeb ze dat er veel mensen zijn die we met alledaagse aandacht een groot plezier kunnen doen.

Tijdens een lunch merkte een collega-zorgverlener op: "In het weekend wordt er veel minder gebeld, ik denk omdat veel bewoners dan bezoek krijgen, dat is zo'n groot verschil met doordeweeks." Elk mens heeft de behoefte aan het gevoel 'erbij te horen'. Gewoon een praatje maken of een luisterend oor doen soms al wonderen. Samen eens heerlijk hartelijk lachen om een goede grap. Over vroeger vertellen en herinneringen ophalen met een ander kan zo plezierig zijn. Of als je niet zo'n prater bent, is iemand meevragen voor een gezamenlijk wandelingetje buiten een idee. Volgens mij zou de wereld er mooier uitzien als ieder van ons op deze manier oog heeft voor elkaar. Mensen snakken nu eenmaal naar mensen. Wie weet hoe plezierig je het gaat vinden.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie