Luister
muziek
5 augustus 2021 - 15:58
Deel dit artikel:

Gastel: 'Meer horeca en vergrijzing tegengaan in het dorp'

De resultaten van de enquête onder de inwoners van Gastel zijn bekend. Het geeft een breed beeld van wat de bewoners van het dorp willen in de komende jaren.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Zo zien de Gastelnaren kansen om het dorpskarakter en het ons-kent-onsgevoel te behouden. Maar ook om meer woningen voor jeugd en ouderen te bouwen in het dorp. Daartegenover bestaan de zorgen om het volledig verdwijnen van de horeca en de basisschool in Gastel. Maar ook dat de jeugd vertrekt en dat er vergrijzing ontstaat. Het komt allemaal duidelijk naar voren in de resultaten die huis-aan-huis verspreid zijn bij alle woningen in Gastel.

Van de ruim 740 inwoners van Gastel heeft het overgrote merendeel van zich laten horen in de enquête over de toekomst van het dorp; maar liefst 414 mensen. Daarmee is de eerste fase van het schetsen van een toekomstplan voor Gastel afgerond. Acht inwoners van Gastel, van jong tot oud, gaan zich inzetten voor de komende jaren van hun dorp. "Die reacties en opmerkingen die we mochten lezen, maken ons trots om dorpsgenoot te zijn van Gastel."

Mooi en minder mooi

In de enquête zijn de meest uiteenlopende vragen gesteld over de zorgen en wensen van inwoners van Gastel. Twee van de mooiste plekken die zijn aangewezen door de inwoners, zijn het Sint Cornelisplein en de bossen en heide rondom het dorp. De minder mooie plekken vinden ze de leegstaande cafés en de straten Gravenkasteel en Grensweg. In die straten worden de paaltjes, die er sinds enkele jaren staan, benoemd als knelpunten.

Horeca

Een groot punt in Gastel is de horeca. Daarvan zijn er de afgelopen decennia ontzettend veel verdwenen. De enige echte horecagelegenheid in het dorp is op dit moment De Cranehoeve, met een café, zaal, restaurant en terras. Maar daar komen nauwelijks Gastelnaren, door een langlopend conflict tussen de uitbater van het horecapand en onder meer de carnavalsvereniging en Stichting Gastel Kermis.
Uit de enquête blijkt dat inwoners graag een café met terras zien in Gastel, maar ook een cafetaria. Als mogelijke plekken daarvoor zien ze vooral het Sint Cornelisplein en de bestaande horecapanden, aan bijvoorbeeld de Grensweg, het Sint Cornelisplein en de Kluisweg. Maar ook het nieuwe gemeenschapshuis dat er moet gaan komen wordt als goede optie gezien.

Het overgrote deel van de invullers is tussen de 45 en 74 jaar, zo blijkt uit de gepubliceerde cijfers. Veel minder mensen tot 45 jaar en ouder dan 75 jaar vulden de enquête in.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie