Luister
muziek
25 augustus 2021 - 06:05
Deel dit artikel:

Varkensbedrijf Van der Linden in Maarheeze maakt na veertig jaar plaats voor woningen

Er gingen al allerlei verhalen rond in Maarheeze, maar vanaf 1 september is het definitief. Peter en Ellie van der Linden, gevestigd aan De Vinnen in Maarheeze, houden het voor gezien met hun varkens. Ze gaan hun bedrijf beëindigen.

cranendonck24
  / Thea van den Bosch / Maarheeze.nu
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Via Maarheeze.nu

Dat betekent weer een boer minder in Maarheeze, een hele grote ook nog eens. De Vinnen wordt zo 'varkensvrij', op een enkel hobbyvarken na dan. Wat betekent dit voor alle Maarheezenaren? ‘s Nachts alle slaapkamerramen weer open en buiten zitten met mooi weer met minder vliegen en zonder geuroverlast.
Voor Ellie en Peter is dat natuurlijk een ander verhaal. Na bijna veertig jaar een druk, werkzaam leven van vroeg opstaan en laat gaan slapen, plus de nodige stress. Het waren jaren met veel hoogtepunten. Denk maar eens de gezellige uitjes van vele Maarheezenaren, naar Oost-Duitsland, georganiseerd door de Firma Van der Linden. En het absolute dieptepunt in 2019 toen er 2100 varkens om het leven kwamen door stroomuitval. Nu mogen en kunnen ze gaan genieten van hun kleindochter en de leuke dingen in het leven.

Geen opvolgers

Ellie en Peter hebben geen opvolger, dus hebben ze besloten voor beëindiging van hun bedrijf. De opkoopregeling door het Rijk werd enige tijd geleden al goedgekeurd. Het betekent echter niet dat Peter nu zonder beroep zit, want zijn bedrijven in Oost-Duitsland blijft hij aanhouden. Dus helemaal varkenloos wordt het nog niet.
Peter werkt heel veel digitaal zodat hij veel kan delegeren en sturen via zijn onafscheidelijke iPad. Een techniek die Peter zich al langere tijd eigen heeft gemaakt. Hij zal dan ook, zoals hij dat al jaren deed, heel regelmatig naar Oost-Duitsland vertrekken om daar fysiek alles in de gaten te houden.

Stallen worden gesloopt

Het uitzicht vanaf De Vinnen gaat totaal anders worden dan de inwoners nu gewend zijn. Alle stallen verdwijnen, de sloopvergunnigen zijn al geregeld. Na veertig jaar verandert het straatbeeld. Straks kunnen we in de wintermaanden, als de maïs is gekneusd, op de snelweg kijken. Wat we terugkrijgen zijn volgens Elly en Peter mooie woningen in het kader 'ruimte voor ruimte'. Dat betekent dus dat er in de toekomst verschillende nieuwe gezinnen zich hier zullen kunnen gaan vestigen aan De Vinnen en Het Laar in het buitengebied van Maarheeze.

Het is een heel mooi gebied om in te wonen. Een omgeving met veel ruimte met natuurlijk schoon, voor fietstochten en wandelingen, met het kasteeltje Cranendonck op loopafstand. En natuurlijk een mooi blijvend uitzicht op de Cranendonckse bossen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie