Van liefhebberij en hobby is het overgeslagen naar de commerciële wereld. Het is hoe het bij veel bierbrouwers begint. Ook de drie neven Niels van Hoef, Roy van Hoef en Rowan Goyens bewandelen deze weg. Hun allereerste zelfgebrouwen biertje is nu hier in de regio te bestellen.
Wij spraken met hen om aan te horen hoe zij in deze wereld belandden en hoe ze proberen te groeien.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
Op feestjes waar wij als neven samenkomen en graag een biertje drinken, hebben we het er al meermaals over gehad: “We moeten een keer zelf een biertje brouwen”. Dit kwam er echter nooit van omdat we allemaal fulltime werken en de weekenden meestal vol zaten met andere verplichtingen.
Toen de coronacrisis ervoor zorgde dat onze weekenden ineens vrijwel leeg waren, maar we nog wel twee gasten mochten ontvangen, was het zo ver.
Jullie pakken het groots aan. Was dat altijd al het plan?
Nee, eigenlijk helemaal niet. We zijn begonnen met twee grote pannen op een pitje in de garage met een kant-en-klaarpakketje. Toen wij erachter kwamen dat dit na een halve dag brouwen, drie weken fermenteren en een week lageren maar vijftien flessen bier opbracht, wisten we het al: we moeten opschalen. We zijn toen naar de brouwwinkel gereden voor een 50 literbrouwketel, schrootmachine, kroonkurkapparaat en gistketels. Verder heeft Roy een brouwtafel getimmerd en hebben we een grote oude wijnkoelkast omgebouwd tot gecontroleerde klimaatkast met behulp van onze vriend Joey, die werkt met koelsystemen.
Wanneer besloten jullie commercieel te gaan brouwen?
Dat had twee redenen eigenlijk. Allereerst waren we steeds hetzelfde bier aan het brouwen om aan vraag van familie en vrienden te voldoen, daardoor bleef er weinig tijd over om te experimenteren met nieuwe soorten en smaken. Omdat het bier bij bekenden zo populair was, gaf dit natuurlijk ook zelfvertrouwen dat het succesvol kon zijn. Daarnaast is het een soort mijlpaal voor ons dat wij lokaal op een terras ons eigen bier kunnen bestellen of kunnen kopen in een winkel. Daarom hebben wij besloten de stap te nemen en ons in te schrijven bij de KVK als brouwerij.
Jullie brouwen het bier nu wel zelf, maar niet in jullie eigen garage. Hoe zit dat?
Wij hebben in eerste instantie met het idee gespeeld om zelf een grotere installatie aan te schaffen en alles op te schalen om genoeg capaciteit te hebben. Dit bleek om meerdere redenen erg lastig te zijn. Ruimtegebrek, grote investering en veel wet- en regelgeving waar je aan moet voldoen. Daarom zijn wij al snel naar huurbrouwers gaan kijken en die vonden we in De Brouwschuur in Weert. Wij mogen daar zelfstandig brouwen en je wordt goed begeleid. Het is de bedoeling dat je op een gegeven moment daar zelfstandig alles kunt runnen. Dat vinden wij fijn, want dan blijft het óns bier.
De Brouwschuur rekent je recept door, stuurt je een offerte, koopt de ingrediënten groot in en regelt de accijns. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent.
Nieuwe eigen recepten werken wij natuurlijk nog steeds uit in ons eigen brouwerijtje.
Welk biertje brengen jullie op de markt en waar is het te krijgen?
Ons eerste biertje wat te krijgen gaat zijn is een blond bier, genaamd Nelis Brabants Blond. We hebben bewust gekozen voor een traditionele stijl die de massa aanspreekt maar die je toch een unieke smaak kunt meegeven. Onze 'Nelis’ oogt donkerblond maar knaloranje in het licht, heeft moutige en carameltonen en een lichtbittertje in de afdronk. Een echt bourgondisch Brabants bierke.
Nelis Brabants Blond is vanaf nu te krijgen bij PLUS Smetsers, Café Roothans en Coop Sint Jan in Leende, Café de Capucijner en Café City Bar in Budel, Mini Camping Gravenkasteel in Gastel en BeerVikings in Hamont. Volgende week komt daar nog Slijterij Scholten en Jumbo Hesselberth in Budel bij en er zullen meer verkooppunten volgen. Zaterdag 2 oktober staan de brouwers zelf bij Jumbo Hesselberth met hun bier.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android