Op de drempel van de herfst was het Open Monumentendag (OMD). Vorig jaar was corona spelbreker. Dit jaar zat alles mee. Het weer was goed. De eigenaren van de monumenten stelden loyaal hun deuren open. Honderden bezoekers ontving vooral Budel-Dorplein.
De bezoekers konden door mooie tuinen dwalen en het vernieuwde Cantine-theater was weer open. Duizenden bezoekers kwamen met de auto, op de fiets of te voet naar Budel-Dorplein. Tientallen vrijwilligers zorgden voor een bijna perfect verlopen evenement. Ver na sluitingstijd bleven de mensen nog steeds komen. Ze konden gelukkig terecht in de Cantine. Er werd een denderend muziekprogramma gepresenteerd. Bij elk monument was een 'cicerone' aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
Bij de fabriek stonden bezoekers vaak lang in de rij om aan de rondleiding mee te kunnen doen. De hele dag bruiste en spetterde Budel-Dorplein. Het was ineens geen stil Kempendorpje meer. Het was een monumentenmetropool, bezocht door oud en jong uit Nederland, België en Duitsland. De cicerones konden na afloop in de foyer van de Cantine tevreden hun benen strekken. Tevreden over een zeer geslaagde OMD. Budel-Dorplein is weer op de kaart gezet.
Het wordt de komende tijd druk met de rondleidingen. Families, verenigingen buurtschappen en organisaties willen graag rondgeleid worden door het historische dorp. Ze willen de boeiende verhalen horen van de cicerones. Even terug in de tijd gaan toen de 'Zink' nog alles voor het zeggen had in Budel-Dorplein.
De cicerones geven deze rondleidingen. Als groep kun je een afspraak maken bij onze coördinator Wim Cremers, via telefoonnummer 0495-492598 of 0622961675, of mail naar w.cremers@chello.nl. Je kunt ook naar de vrije inloop komen. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. Elke laatste zondag van de maand staat een cicerone voor je klaar. Deze maand op zondag 26 september.
Ze starten om 14.00 uur bij gemeenschapshuis De Schakel aan de Sint Barbaraweg. De bijdrage per deelnemer is 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is dit gratis. De route is rollator- en rolstoelvriendelijk. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en er is geen pauze. Vanwege corona worden de groepen niet groter dan twaalf deelnemers. Ze houden anderhalve meter afstand van elkaar.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android