Luister
muziek
04 Oktober 2021 05:47
Deel dit artikel:

Achelse Kluis herleeft mede dankzij Sjannie Hulsman

Op zondag 21 november vindt een boeiend dagproject plaats bij de Achelse Kluis met als thematitel ‘In de Traditie ligt de Toekomst’. Op het programma staan enkele concerten, rondleidingen, een diner en een lunch. Sjannie Hulsman uit Kaulille heeft zich het lot van de Achelse abdij aangetrokken en zet er haar schouders onder om de site uit te dragen in de regio.

cranendonck24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Sjannie Hulsman-Louwers is cruisedirector op de Europese rivieren en ze traint lokale reisleiders op de Zijderoute. “Ik werk hoofdzakelijk met Amerikanen op de rivieren en, met mijn eigen bedrijf, met lokale touroperators en reisleiders in landen die aan de Zijderoute liggen. Het mooiste was tot nu toe de productverbetering en de training van het personeel op de Grand Trans-Siberian Express. De coronaperiode brak aan, dus het werk viel weg.”

Oorspronkelijk komt Sjannie uit Leende, waar haar vader o.a. gregoriaans zong bij de Schola Cantorum op de Achelse Kluis. De laatste jaren zag ze het wegkwijnen van de abdij. Ze komt vaak over de Donau met de cruise en bezoekt dan steeds weer in Melk de wereldberoemde benedictijnenabdij. Sjannie kent de aantrekkingskracht van dat klooster. “Alles wat ondergewaardeerd is, onbekend en onderschat, heeft mijn aandacht. Ik ken onze regio en merk dat men niet trots is op hetgeen onze streek te bieden heeft. Iedereen kijkt naar Maastricht, Hasselt, Utrecht of Antwerpen, maar het zou beter zijn om eens naar binnen te kijken. Het jeukt bij mij al een paar jaar om met de Kluis iets moois te doen.” Sjannie Hulsman besluit om een start te maken met een nieuwe richting, in de lijn met de filosofie van de Achelse Kluis en omgeving.

'Ik wil kwaliteit neerzetten'

Site Manager Patrick Roggemans van de abdij is blij met het initiatief omdat hij ook iets nieuws wil, en geen levend museum. Ook Schepen van Toerisme Roger Mertens ondersteunt de plannen die Sjannie ontvouwt. Ze tuigt in haar eentje een prachtig dagprogramma op door daar veel tijd aan te spenderen en haar ervaringen vanuit internationaal toerisme vrijwillig in te zetten om er een succesvolle start van te maken in Achel. Natuurlijk kan zo’n dag niet gratis zijn, maar, zo zegt ze, “Ik wil kwaliteit neerzetten, gasten een keuze geven in een dag-, middag- of avondprogramma en ervoor zorgen een gevarieerd publiek te trekken, naast degenen die wekelijks in de herberg een trappist drinken. Het moet breder getrokken worden.” Tijdens het gesprek blijkt duidelijk dat Sjannie in toerisme geschoold is en Internationaal Cultureel Leiderschap gestudeerd heeft. Ze is altijd bezig in allerlei landen met bruggen slaan en het strategisch ontwikkelen van toeristische regio’s tot in Mongolië aan toe.

Daar gebeuren dingen

Er is in Hamont-Achel een werkgroep met als doel toeristen te trekken buiten het hoofdseizoen. “De groep weet dat er een mooie site is, maar toeristen komen niet vanzelf. Je moet waarde toevoegen om verschillende mensen te trekken. Dat is een vak, wat te vaak aan studenten overgelaten wordt. Om het echt goed te doen, kost dat heel veel werk. Het is duidelijk meer dan een foldertje ergens in een informatierek zetten.” Sjannie adviseert betrokkenen om zo veel mogelijk met de trompet over straat te gaan om mensen te laten weten wat er te doen is op De Kluis. “Heb je geen trompet, dan gaat er niemand naar je luisteren”, zegt ze zelfverzekerd. Het liefste wil ze een hele serie evenementen en bijeenkomsten neerzetten in de Achelse Abdij om de Kluis weer te laten herleven. Ze suggereert dat als er opgeleid personeel is, en mensen het gevoel krijgen: waauw, daar gebeuren dingen, dan kómen mensen. In samenwerking met wereldberoemde bedrijven zoals Spaas Kaarsen, Zadelmakerij Gebroeders van de Wiel, Philips, Daf en de eigenaren van de Paardensport kunnen we ook jonge mensen enthousiasmeren, denkt ze. Stages, om bijvoorbeeld de kloostertuinen opnieuw in te richten, zouden volgens haar beter in de belangstelling gezet kunnen worden. “Er zijn in Europa genoeg goede voorbeelden te vinden”, verzekert ze.

De eerste bijeenkomst van 21 november is een grote variatie op de Gregoriaanse zang, zoals die vele jaren binnen de kloostermuren te horen was. Sjannie heeft allereerst de Schola Cantorum Achel aangetrokken om het muzikale programma te openen. Daarna volgen die dag verschillende vocale/instrumentale concerten, afgewisseld met rondleidingen, lunch en/of diner. Een interessante flyer geeft veel informatie over het dagprogramma en via een qr-code op die folder kan men een plaats boeken. Raadpleeg eventueel de website achelsekluis.org. Natuurlijk kan men ook bellen naar +32 11 573 931 of +31 612 986 341 voor meer informatie of reservering. Sjannie Hulsman is razend enthousiast en denkt nú al na over de volgende activiteit op de Achelse Kluis aan Kluis 1 in Hamont-Achel. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie