Luister
muziek
27 Oktober 2021 06:02
Deel dit artikel:

Slachtoffers van heksenjacht in 1595 krijgen gezicht in Cranendonck

Lang geleden, in de zomer en het najaar van 1595, is kasteel Cranendonck het decor van duistere gebeurtenissen. Margriet Brycken en haar twaalfjarige dochter Heylken worden levend verbrand. Ook Hendrickxen wacht dit lot, maar zij slaat gevangen in het kasteel de hand aan zichzelf. Anna wordt daarentegen niet schuldig bevonden aan hekserij, maar zal de rest van haar leven invalide blijven als gevolg van de martelingen.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

Wij weten nu dat ze natuurlijk geen heks waren, maar slachtoffer zijn van gerechtelijke dwalingen en toenmalige complottheorieën. Ze worden veroordeeld om dat ze anders zijn. De brandstapel is hun lot. Wie waren deze vrouwen en kunnen we iets leren van hun verhaal? Expositie #Heksenjacht neemt je op een eigentijdse manier mee terug in de tijd.

Betreed de vier kamers van het kasteel in Cranendonck: kleurrijke beelden, aangevuld met animaties, brengen het waargebeurde, adembenemende verhaal van de heksenvervolging in Cranendonck stapje voor stapje tot leven. Er is speciale aandacht voor de letterlijk opgetekende getuigenissen van het meisje Heylken, dat pas twaalf was toen ze veroordeeld werd tot de brandstapel.

Spiegel voor het heden

#Heksenjacht werpt licht op een ver verleden, maar roept ook vragen op over de actualiteit. Nog steeds worden mensen aan de schandpaal genageld omdat ze een andere mening vertegenwoordigen of 'anders' zijn. Heks is inmiddels ook weer een modern scheldwoord om iemand te brandmerken. Functioneren (social) media soms als virtuele brandstapel van het heden? Ze vertellen met deze installatie niet alleen een bijzonder verhaal, maar houden bezoekers ook een confronterende spiegel voor. Door de gekozen opzet is de presentatie zeker geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Halloween

#Heksenjacht is in de weekenden tijdens de schoolvakanties gratis te bezoeken in kasteel Cranendonck in Soerendonk. Op 31 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur gaan voor het eerst de deuren open. Meer informatie en actuele openingstijden staan op heksenjacht.com. De actuele coronarichtlijnen zijn van toepassing voor bezoek aan de expositie.

Baronie van Cranendonck

De realisatie van de tentoonstelling maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Baronie van Cranendonck. In dit innemende gebied vindt een organische vorm van ontwikkeling plaats in het verlengde van de prachtige natuur. Een enthousiaste groep initiatiefnemers werkt hier samen met de gemeente aan het behoud en de versterking van deze bijzondere plek en de realisatie van de Baronie als natuurpoort. Wethouder Frans Kuppens: “Deze presentatie is een prachtig eerste onderdeel van het cultuurprogramma dat in de Baronie een plek krijgt. Dit lokale historische verhaal, gestoken in een modern jasje, geeft het gebied een extra belevingswaarde.”

Expositie #Heksenjacht is een samenwerking tussen gemeente Cranendonck, cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, Beeldentemmers uit Budel-Dorplein, Wauwie uit Soerendonk en de Smederij uit Soerendonk. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de RegioDeal Brainport Eindhoven en de gemeente Cranendonck.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie