Luister
muziek
28 oktober 2021 - 06:00
Deel dit artikel:

Harrie ‘d’n Dillis’ Dielissen uit Soerendonk was manusje-van-alles

Harrie Dielissen werd op 18 april 1921 in Soerendonk geboren als zoon van Jan Dielissen en Han Geers. Het gezin bestond uit vijf kinderen: Sjaak, Mia, Lena, Harrie en Nilliske. Dit laatste zoontje werd slechts drie jaar oud. Na enige omzwervingen kwam het gezin op de Molenheide te wonen. Harrie bleef vrijgezel en is altijd bij het gezin van zijn zus Lena blijven wonen. Harrie stond in Soerendonk bekend onder de aliasnaam ‘d’n Dillis’.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Van beroep was hij timmerman. Hij werkte bij bouwbedrijf Melchior. “We hebben heel Limburg volgebouwd met warenhuizen en ziekenhuizen”, vertelde hij ooit. In zijn vrije tijd was Harrie bij veel verenigingen, onder andere bij voetbalvereniging De Kraanvogels, toneelclub St. Nicolaas, de Jagersvereniging, carnavalsvereniging De Roesdonkers en het Sint-Jansgilde. In 1964 was Harrie prins carnaval van Roesdonk in de Orde van het Schietloeëd.

In 1953 werd Harrie lid van het Sint-Jansgilde. Een jaar later schoot hij zich tot koning van het gilde. Op de achterzijde van zijn koningsschild staat de tekst: ‘Ik bouwde aan de maatschappij, ’t gaf inhoud aan mijn leven, het koningschap schoot ik erbij, voldoening heeft het mij gegeven’. Bij het gilde had Harrie vele jaren de functie van bevelvoerend kapitein. In 1999 werd hij benoemd tot eredeken van het Sint-Jansgilde.

Overlijden

Harrie hield van het buitenleven. Tot op hoge leeftijd fietste hij dagelijks door de natuur of naar de Achelse Kluis. Hij overleed op 18 december 2016 in het Franciscushospice in Weert, op 95-jarige leeftijd. Op 23 december vond de afscheidsdienst plaats, uiteraard met gilde-eer van ‘zijn’ Sint-Jansgilde

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie