Luister
Live
5 december 2021 - 06:02
Deel dit artikel:

Cranendonck doet mee aan Green Deal met negen andere gemeenten

Veertien grote gezondheidsinstellingen en elf gemeenten werken samen aan de zogenaamde Green Deal Zorg Eindhoven/MRE. Het doel van de Green Deal Zorg is om de milieuprestaties van zorginstellingen te verbeteren door energie te besparen, efficiënter met afval en water om te gaan, voedselverspilling tegen te gaan en vervoersbewegingen te beperken. De zorginstellingen moeten binnen drie jaar na ondertekening van de Green Deal minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behalen.

cranendonck24 / Redactie • Beeld - Gemeente Eindhoven

Veertien zorgverleners hebben samen met gemeenten, Milieu Platform Zorgsector, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hun handtekening gezet onder de Green Deal.

“Door deze samenwerking delen instellingen hun expertise over het aanpakken van het thema duurzaamheid in hun eigen bedrijfsvoering. Bovendien wordt de aanpak gecoördineerd”, licht wethouder Rik Thijs (Klimaat en Energie, voorzitter Green Deal Zorg) toe. “We hopen dat meer gemeenten in onze regio aansluiten, want dan kunnen ook de zorginstellingen in deze gemeenten aansluiten bij de Green Deal Zorg. En dat is goed voor ons milieu.”

Zorg voor mens én milieu

De zorgsector heeft van nature de focus op zorg voor de mens, maar focus op de leefomgeving van de mens én zorgvuldig omgaan met het klimaat, energie en het milieu is ook belangrijk. Inzet op deze thema’s helpt tevens om grip te houden op vaste lasten en huisvesting. Ook de overheid is in dit traject betrokken, zowel stimulerend (door bijvoorbeeld subsidies) als controlerend (door controle en handhaving).

Verduurzamen

Deelname van instellingen aan de Green Deal is niet vrijblijvend. In het traject wordt gemonitord en geëvalueerd en de partners ontmoeten elkaar tussendoor om kennis en kunde uit te wisselen. Milieu Platform Zorgsector (MPZ) is hierbij een onmisbare partner als kennisbank voor de deelnemers. De Green Deal gaat ervan uit dat er meer resultaat behaald kan worden met 'willen en samenwerken', dan met 'moeten en controleren'.

Alle zorginstellingen moeten wettelijk voldoen aan bepaalde duurzaamheidsnormen. Bevoegd gezag zal de komende jaren op energiewetgeving toezien en indien nodig handhaven. Door deel te nemen aan de Green Deal Zorg wordt het toezicht 3 jaar uitgesteld. Na 3 jaar voldoen de zorginstellingen en is handhaven niet meer nodig.

Gemeenten: Best, Cranendonck, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Deelnemende instellingen en gemeenten

Zorgpartijen: Amarant, Archipel Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Combinatie Jeugdzorg, GGzE, Libra Revalidatie & Audiologie, Lunet Zorg, Maxima Medisch Centrum, Savant Zorg, Anna Ziekenhuis/Anna Zorggroep, Stichting Oktober, Valkenhof, Vitalis WoonZorg Groep en ‘t Wasven.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug