Luister
muziek
1 maart 2022 - 06:01
Deel dit artikel:

Britt en Remco zetten stappen met zelfbouwproject: ‘Stroop je mouwen op en kijk wat wél kan’

Al een tijdje zijn Britt Engelen (29) en Remco van Ool (27) tal van gesprekken aan het voeren én worden er stappen gezet in het project van CPO Os Moen. Ze zijn op zoek naar een stuk grond in Cranendonck om daarop zelf te gaan bouwen. We spreken met hen, wethouder Frans Kuppens en Joy Moonen van de gemeente Cranendonck. Kuppens: "Ik vind het belangrijk dat de jeugd zich gaat bemoeien met hun eigen woningen."

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

In december traden Britt en Remco met hun plan naar buiten op social media. Direct leverde dat tal van reacties op. Dat de interesse in het project groot is, blijkt wel uit de aanmeldingen. Ondertussen hebben 55 huishoudens zich bij het plan aangesloten. Het idee: met het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in gemeente Cranendonck zijn particulieren als toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever voor hun eigen nieuwbouwproject. Bij 70 procent van de aangesloten huishoudens gaat het om alleenstaanden.

Verschillende opties

In de afgelopen twee maanden zijn er achter de schermen stappen gezet. Remco: “We zijn zelf op onderzoek uit gegaan. We hebben nu een aantal stukken grond voorgelegd bij de gemeente.” Wethouder Kuppens voegt toe: “We hebben een mail gekregen met verschillende stukken grond. Sommigen kunnen simpelweg niet. Maar er zitten ook percelen bij die van een particulier zijn en bij eentje denken we dat het een leuke plek kan zijn.” Gemeente Cranendonck verleent bij het project vooral hulp. Ze adviseren Britt en Remco over hoe zet dit het beste aan kunnen pakken. “Wij proberen ze mee te geven waar ze rekening mee moeten houden”, vertelt Moonen.

Britt en Remco vallen allebei buiten de boot voor de sociale huur. “Ik verdien te veel”, zegt Remco. Datzelfde geldt voor Britt. Daarnaast lukt het ze niet om een woning te kopen door de gekte op de woningmarkt. Britt: “Stroop je mouwen op en kijk wat wél kan. Daarom zijn we bij het CPO-project terechtgekomen. Ik wil graag in Cranendonck blijven en mijn sociale contacten hier behouden.” In tal van andere plaatsen en gemeenten heeft het CPO mooie resultaten opgeleverd.

Politiek is enthousiast

Om deze reden maakt Kuppens graag tijd vrij voor de initiatiefnemers. De politiek in Cranendonck is enthousiast. Dat blijkt wel uit de gesprekken die ze de afgelopen tijd gevoerd hebben. “Iedere week zaten we wel met een andere partij aan tafel”, legt Britt uit. Maar de weg is nog lang, blijkt uit de woorden van Kuppens. “Als je een stuk grond hebt waar woonbestemming op ligt, kun je stappen maken. Dan kun je snel schakelen. In alle andere gevallen moet je het bestemmingsplan eerst wijzigen. Dan ben je over het algemeen driekwart jaar of een heel jaar verder. Wij zijn zelf als gemeente ook aan het rondkijken. We zijn nu aan het kijken in alle kernen, waar eventueel een uitbreidingsgebied kan komen. Ook kijken we hierbij waar we CPO kunnen laten landen. Die gronden zullen bijna allemaal eerst van bestemming moeten wijzigen.”

Vergrijzing

Een andere opgave zijn senioren. Er komen op de woningmarkt te weinig eengezinswoningen voor starters vrij, omdat het senioren niet lukt door te stromen naar passende woningen. Vaak ook omdat ze er simpelweg niet zijn. Voor deze doelgroep moeten kleinere woningen en appartementen gebouwd worden. Vergrijzing gaat een rol spelen de komende jaren. De gemeente werkt daar met partners ook aan.

Oproep

Ondanks dat de groep die zich bij CPO Os Moen heeft aangesloten al vrij groot is, blijven Britt en Remco op zoek naar nieuwe leden. Het is vrijblijvend. “Je zult straks ook zien dat er veel mensen afvallen. Uiteindelijk kun je lang niet iedereen kwijt. Als er tien huishoudens zijn en je kunt vier woningen realiseren, moet je keuzes maken. Maar dat is bij een normaal woningbouwproject ook.” Intussen blijven ze zoeken naar stukken grond en doen ze een oproep: ‘meld je als je een stuk particuliere grond hebt’. We zijn ook aan het kijken hoe we dat gaan vormgeven. We zoeken ook daar mensen in, die ons initiatief willen helpen. Meld je maar”, sluit Britt af.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie