Luister
muziek
3 maart 2022 - 05:49
Deel dit artikel:

Cranendonck Actief wil azc-voorstel uitstellen vanwege oorlog in Oekraïne: 'Niet nu'

Cranendonck Actief heeft woensdag een brief aan alle partijen in de Cranendonckse gemeenteraad gestuurd met het verzoek om het voorstel voor het sneller sluiten van het azc in Budel niet nu te bespreken. Ze refereren hierbij aan de oorlog in Oekraïne en de vele vluchtelingen die vanuit dat land naar Nederland kunnen komen. "Doe het niet. Niet nu", zegt de partij.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

De oorlog in Oekraïne zorgt nu al voor bijna een miljoen vluchtelingen uit het land. Ook in Nederland komen nu gevluchte Oekraïeners aan. Zij moeten allemaal ergens een onderdak vinden. Juist nu is het eventueel eerder sluiten van het asielzoekerscentrum in Budel onderwerp van gesprek in de gemeenschap én de Cranendonckse politiek. "Wij voelen ons daar zeer ongemakkelijk bij", zegt Cranendonck Actief in de brief aan de partijen in de gemeenteraad.

Beëindigen azc

Er staat een voorstel op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 8 maart, waarin wordt gevraagd het huidige azc in Cranendonck zo snel mogelijk, maar in ieder geval in juli 2024, te beëindigen.

"Wij denken dat alle energie moet gaan zitten in het bieden van voldoende, veilige en humane opvang van die mensen die van huis en haard zijn verdreven. Er is eerder meer opvang nodig, dan minder, zeker de komende tijd. Zo deden we dat in het verleden bij andere oorlogen, zo doen we dat in 2022 weer", staat in de brief, onderschreven door raadsleden Koen van Laarhoven en Karel Boonen.

Draagvlak

Verder zeggen zij: "Daarnaast is er nog tijd genoeg om later, als de vluchtelingenstroom hopelijk is gaan liggen of als (wat het mooiste is) de oorlog snel stopt, te praten over de toekomst van het azc in Budel. Want dat de problemen daar groot zijn en dat het draagvlak onder onze inwoners afbrokkelt, is duidelijk. En dat de gemeenteraad van Cranendonck als vertegenwoordiging van haar inwoners een standpunt dient in te nemen over het wel of niet sluiten van het azc, is ook duidelijk. En wat ons betreft het liefst op een manier dat onze inwoners ook echt worden betrokken bij die besluitvorming."

Diep schamen

"Doe het niet. Niet nu", aldus de partij. "Wij zouden ons er diep voor schamen lid te zijn van een gemeenteraad die te midden van een van de grootste humanitaire crises van na de Tweede Wereldoorlog in Europa gaat vergaderen over het sluiten van opvang voor vluchtelingen. Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen! Wij doen een beroep om het initiatiefvoorstel nu in te trekken. Dit is niet het gepaste moment."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie