Luister
muziek
16 maart 2022 - 20:00
Deel dit artikel:

Liveblog gesloten: ELAN grote winnaar van verkiezingen, Pro6 levert flink in

Cranendonck24 heeft woensdagavond live verslag gedaan bij de Uitslagenavond in De Borgh. We bedanken je voor het volgen van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen via onze site, app of socials.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

- 00.46 uur
Morgen volgen reacties van alle partijen uit Cranendonck. Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Blijf het allerlaatste nieuws uit Cranendonck volgen via Cranendonck24. Dat kan met onze gratis app of op onze site en socials.

- 00.19 uur
Jordy Drieman (VVD) reageert
Jordy Drieman is lijsttrekker van de VVD en al geruime tijd een vertrouwd gezicht in onze gemeenteraad. "Enerzijds zijn wij licht teleurgesteld, hadden aan de ene kant de hoop op 3 zetels, maar ELAN heeft veel stemmen op het rechtse spectrum weggesnoept", reageert Drieman. VVD heeft voorlopig 2 zetels. "We zijn blij dat we stabiel gebleven zijn en hopen nu constructief verder te bouwen op gebied van woningbouw, burgerparticipatie en de veiligheid in de dorpen te verbeteren. Verder willen wij ELAN feliciteren met de overwinning."

- 00.01 uur
Voorlopige uitslag is bekend
ELAN is de grote winnaar van de verkiezingen in gemeente Cranendonck geworden. Zij gaan met 7 zetels de raad in, zo blijkt uit de voorlopige uitslag. Pro6 verliest 3 zetels.

Volledige voorlopige uitslag:
- CDA (5 zetels)
- Pro6 (2 zetels)
- ELAN (7 zetels)
- Cranendonck Actief (3 zetels)
- VVD (2 zetels)
- Lijst 6 (0 zetels)

Het gaat hierbij tot nu toe om totaal 9157 stemmen die zijn uitgebracht.

Vier jaar geleden

Tegenover vier jaar geleden ziet het er als volgt uit:
- CDA verliest 1 zetel
- Pro6 verliest 3 zetels
- ELAN wint 3 zetels
- Cranendonck Actief wint 1 zetel
- VVD behoudt 2 zetels
- Lijst 6 komt niet in de raad

- 23.55 uur
Walter Waterschoot trekt conclusie: 'Heel jammer'
Nieuwkomer in het Cranendonckse politieke landschap is Walter Waterschoot (Lijst 6). Een blanco lijst met slechts 1 uiterst gedreven en enthousiaste kandidaat. Het lijkt er echter niet op dat hij in de raad plaats mag nemen.

In gesprek met Cranendonck24 zegt hij: "Heel jammer dat het aantal stemmen nog achterblijft. Als ik in Budel-Dorplein meerdere stemmen had gehad dan had ik er wat meer hoop op gehad. Helaas had ik maar 55 stemmen in Budel-Dorplein bij De Schakel. In totaal zit ik nu op een kleine 75 stemmen en dat is veel te weinig."

"Ik heb wel een idee waardoor het komt. Mensen zijn bang als ik niet genoeg stemmen haal en dat hun stem dan verloren gaat. Die mensen gaan dan uiteindelijk niet, of op een andere partij, stemmen en dat praat zich uiteraard ook rond. Ik had er meer van verwacht, ik had me graag in gezet voor verkeer en veiligheid, het vlot trekken van de woningbouw en het behoud van de basisscholen in de kleine kernen."

"Ik ben blij voor ELAN dat zij de grote winnaar lijken te zijn en ik hoop dat zij met deze speerpunten aan de slag gaan de komende tijd. Ik sta ervan te kijken dat Cranendonck Actief redelijk goed scoort, dat had ik niet verwacht. Ik ga eerst eens even bezinnen, ik heb goede gesprekken gehad links en rechts dus deelname in een commissie ligt wel in de lijn der verwachting."

"Politiek blijft me wel trekken en ik wil er graag iets mee blijven doen, nu eerst even de uitslag laten bezinken. Ik ben wel blij dat ik de stap genomen heb mee te doen, echt een ervaring rijker. Absoluut geen spijt van mijn deelname."

- 23.44 uur
VVD en Lijst 6 blijven achter
Het begint steeds gezelliger te worden in kamp-ELAN, nu zij lijken te koersen op een flinke overwinning. Het ziet er goed uit voor ze en dat brengt uiteraard een heleboel vreugde en blije gezichten met zich mee. Het laagst scoren op dit moment de VVD (2 zetels) en Lijst 6 (0 zetels).

- 23.38 uur
Nieuwe tussenstand: ELAN blijft veruit de grootste
Het gaat hierbij tot nu toe om totaal 6154 stemmen die zijn uitgebracht, van 14 van de 17 stembureaus. Er komt nog één ronde met bekendmakingen van de verkiezingsuitslagen.

Volledige voorlopige uitslag:
- CDA (4 zetels)
- Pro6 (3 zetels)
- ELAN (7 zetels)
- Cranendonck Actief (3 zetels)
- VVD (2 zetels)
- Lijst 6 (0 zetels)

- 23.30 uur
Geert Rijkers (ELAN): 'Juichen doe ik liever aan de achterkant'
Reactie van Geert Rijkers (ELAN). "Ik ben superblij met dit mooie resultaat. Maar juichen doe ik liever aan de achterkant dan aan de voorkant. We zijn er nog niet, er moeten nog enkele grote stembureau's komen. En in Maarheeze kunnen we wellicht nog wel klappen vangen en moeten we het succes met meerdere terreinen delen. Maar het ziet er goed uit!"

- 23.08 uur
Nieuwe tussenstand, ELAN groeit verder
De eerste uitslagen zijn binnen van de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Cranendonck. ELAN is voor nu de grootste partij met 7 zetels.

Volledige voorlopige uitslag:
- CDA (4 zetels)
- Pro6 (3 zetels)
- ELAN (7 zetels)
- Cranendonck Actief (3 zetels)
- VVD (2 zetels)
- Lijst 6 (0 zetels)

Het gaat hierbij om totaal 4668 stemmen die zijn uitgebracht.

Tegenover vier jaar geleden ziet het er als volgt uit:
- CDA zou 2 zetels verliezen
- Pro6 zou 2 zetels verliezen
- ELAN zou 3 zetels winnen
- Cranendonck Actief zou 1 zetel winnen
- VVD zou net zoveel zetels houden
- Lijst 6 zou niet in de raad komen

- 23.01 uur
Cranendonck24 sprak zojuist met lijsttrekker Carry van Rooy van ELAN Cranendonck. "Voor ons een hele positieve maar voorzichtige uitslag. De uitslagen van de grote stembureau's moeten nog binnen komen wat natuurlijk een groot verschil kan maken. We hebben een goede scherpe campagne gehad die goed is ontvangen door de inwoners. We hebben geprobeerd op een ludieke manier campagne te voeren door Cranendonck op te poetsen. We deelden in Budel en Maarheeze poetsdoekjes uit om er wat glans aan te brengen. Belangrijke punten voor de komende 4 jaar zijn het handhaven van de afspraken met COA inzake het azc en realisatie van woningbouw voor alle doelgroepen. Voor ieder een huis, zo is het idee. Gemeenschapshuizen de Schakel en Schaapskooi willen we de komende 4 jaren flink in ontwikkeling brengen. Laten we hopen dat we deze mooie score vast kunnen houden!"

- 22.49 uur
Burgemeester verheugd over aantal stemmers op maandag en dinsdag

Van de mogelijkheid om vervroegd te gaan stemmen, op maandag of dinsdag voorafgaand aan de officiële stemdag, hebben 2236 Cranendonckers gebruiktgemaakt. Dat maakte burgemeester Roland van Kessel aan het begin van de verkiezingsavond in De Borgh in Budel bekend.

Zonder concrete cijfers te noemen zegt hij ook dat er uiteindelijk goed gebruik is gemaakt van de stemstraat achter de kerk in Budel-Dorplein. "Ik ben er verheugd over, dat veel jongeren van die gelegenheid gebruikgemaakt hebben”, zegt Van Kessel.

- 22.39 uur
Verschil met vier jaar geleden

Tegenover vier jaar geleden ziet het er als volgt uit:
- CDA zou 2 zetels verliezen
- Pro6 zou 2 zetels verliezen
- ELAN zou 2 zetels winnen
- Cranendonck Actief zou 2 zetels winnen
- VVD zou net zoveel zetels houden

- 22.17 uur
Eerste tussenstand is binnen
De eerste uitslag is binnen, van de stemmers op maandag en dinsdag. ELAN is voor nu de grootste partij met 6 zetels.

Volledige tussenstand:
- CDA (4 zetels)
- Pro6 (3 zetels)
- ELAN (6 zetels)
- Cranendonck Actief (4 zetels)
- VVD (2 zetels)
- Lijst 6 (0 zetels)

Dit zijn de voorlopige uitslagen van de stembureaus Zuiderpoort, gemeentehuis, stemstraat, Onze School en De Schakel. Het gaat hierbij om totaal 2769 stemmen die zijn uitgebracht.

- 22.02 uur
Zo stemde Cranendonck vier jaar geleden:
- CDA (27,6 procent)
- Pro6 (25,3 procent)
- ELAN (21,6 procent)
- Cranendonck Actief (13,3 procent)
- VVD (12,2 procent)

- 21.31 uur
Het is iets na 21.30 uur en de verkiezingsavond is inmiddels afgetrapt. De (kandidaat-)raadsleden druppelen binnen en ook het college van burgemeester en wethouders is aanwezig. Wie gaat er juichen als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen? We zien het binnen nu en een paar uur.

- 19.45 uur
FOTO'S: Alle lijsttrekkers en burgemeester brengen op eigen manier hun stem uit - LEES HET HIER
Cranendonck24 ging met de lijsttrekkers (en nummers 2 en 3 op de lijst) mee op het moment dat zij hun stem uitbrachten. Ook burgemeester Roland van Kessel stemde uiteraard, op een heel ludieke manier.

- 16.16 uur
Twijfel je nog? ‘Ik kan mij niet voorstellen dat mensen niet gaan stemmen’ - LEES HET HIER
Twijfel je nog om te gaan stemmen? Burgemeester Roland van Kessel legt uit waarom je volgens hem eigenlijk wel echt moet gaan stemmen.

- 13.19 uur
Ludiek stemmen: zo ziet dat eruit in Budel-Dorplein - LEES HET HIER
Sinds woensdagochtend 07.30 uur zijn alle stemlokalen geopend. Afgelopen maandag en dinsdag kon er al gestemd worden bij een aantal stemlokalen in de gemeente Cranendonck. Vanaf vandaag is ook de stemstraat achter de H. Jozef Kerk in Budel-Dorplein geopend.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie