Luister
muziek
22 april 2022 - 12:49
Deel dit artikel:

Coen en Franky doen Brabant aan en bakken gratis friet voor Oekraïense vluchtelingen

Coen en Franky, bekend van de gratis-friet-acties bij de Oekraïense grens, gaan nu ook gratis friet bakken voor vluchtelingen bij opvangcentra in Brabant.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

De Brabantse frietbakkers zijn bekend van eerdere acties aan de Pools-Oekraïense grens, waarbij ze gratis friet en snacks bakten voor Oekraïense vluchtelingen. Per dag werden er meer dan 2.000 porties friet en een vergelijkbaar aantal snacks gebakken. 29 april gaan ze naar de Oekraïne. Tot het zover is gaan ze gratis bakken in Nederland. De première is aanstaande vrijdag in Helmond.

Volgens Coen is het voor de vluchtelingen wel even raar opkijken als ze de frietkraam zien maar wordt het bijzonder gewaardeerd want iedereen houdt immers van een lekker frietje. De frikandel moeten ze wel echt aanprijzen maar als ze die eenmaal geproefd hebben komen ze er later bijna gegarandeerd eentje bijhalen. Het gaat niet alleen om het vullen van de buik vult Franky aan maar zeker ook om de gezelligheid. In de tenten van Franky en Coen is het lekker warm en er speelt een gezellig muziekje over de speakers. Meer dan 25.000 frietjes hebben ze inmiddels aan de grens uitgedeeld en zo’n 22.000 snacks. Negentien pallets frisdrank en zo’n 5000 donuts zijn er door gegaan in de twee periodes dat ze daar waren. Een groot deel van de snacks, friet en frisdrank zijn geschonken door Brabantse bedrijven.

Coen en Franky zijn bezig met de voorbereidingen om weer terug te gaan, en deze keer (op verzoek) gaan ze als de situatie het toe laat over de grens de Oekraïne in. Graag willen ze met een andere snackwagen gaan die daar permanent (zo lang het nodig is) kan blijven staan. Franky’s vrouw komt uit Kiev en zijn schoonfamilie is nog steeds daar. "Wij voelen ons hierdoor extra betrokken en willen zo veel mogelijk doen voor de Oekraïense vluchtelingen. Natuurlijk kunnen wij de oorlog niet stoppen maar we hebben wel voor heel veel mensen echt iets positiefs kunnen doen. wij zijn er zeker van dat voor sommige vluchtelingen de ontmoeting met ons een positief momentje was dat ze nooit meer zullen vergeten zoals ook wij de ontmoetingen met hen nooit meer zullen vergeten. We hebben veel heel heftige verhalen gehoord van de mensen welke op de vlucht zijn. We hebben foto’s en filmpjes op de telefoons van deze mensen gezien die verschrikkelijk zijn. Het is ongelofelijk hoe veel goed dan een rustmomentje kan doen. Juist voor deze mensen willen we weer terug! Het is dan ook een kwestie van dagen voor we weer naar de grens gaan."

Friet bakken voor vluchtelingen in Nederland

Zo lang de voorbereidingen voor de volgende reis naar de Oekraïense grens duren willen Coen en Franky zo vaak mogelijk in Nederland gratis friet, snacks en frisdrank uitdelen. De eerste actie in Nederland wordt komende vrijdag 22 april gehouden in Helmond bij de nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen op de Nachtegaallaan 40, in het gebouw waar voorheen het Dr. Knippenberg College gevestigd was. Deze locatie is klaargemaakt voor de opvang van vluchtelingen en zal de komende dagen in gebruik genomen worden. Er worden zo’n 200 vluchtelingen verwacht op deze avond want ook vluchtelingen van de andere opvanglocaties in Helmond worden allen uitgenodigd voor deze gezellige avond. Want gezellig moet het worden zegt Coen. "Deze mensen moeten af en toe even kunnen ontsnappen van de realiteit. Even ontspannen, want stress hebben ze al veel te veel. Het is de eerste keer dat we dit in Nederland gaan doen maar als er bij andere (ook grotere) opvanglocaties interesse is dan mogen deze zich melden en dan komen we langs. Onze hulp is hard nodig!"

Ze zijn afhankelijk van donaties: steunactie.nl.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie