Luister
muziek
10 Mei 2022 12:36
Deel dit artikel:

In Maarheeze kunnen gevluchte Oekraïense kinderen naar de basisschool

Gevluchte Oekraïense kinderen, in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar, kunnen bij De Opstap in Maarheeze naar de basisschool. Zij bieden al onderwijs aan nieuwkomers afkomstig van asielzoekerscentrum (azc) in Budel en uit de regio.

cranendonck24
  / Redactie
Advertentie

In Nederland gaan kinderen vanaf 4 jaar naar school. Is het Oekraïense kind tussen de 4 en 12 jaar, dan mag hij of zij naar de basisschool. Dat doen ze dan bij de centrale onderwijslocatie van basisschool De Opstap in Maarheeze. Kinderen kunnen zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmeldenoekraine@skozok.nl.

In deze e-mail zet je je naam, de naam van je kind (of kinderen), de geboortedatum van je kind (of kinderen), adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer. De ouder of verzorger ontvangt per e-mail een ontvangstbevestiging. Basisschool De Opstap neemt telefonisch contact op voor een intakegesprek en rondleiding op school. Zij krijgen dan uitleg waar de school staat, wat de lestijden zijn en met welk vervoer het kind naar school kan reizen.

Middelbare school

Is het kind tussen de 13 en 17 jaar, dan mag hij of zij naar de middelbare school. Zij gaan dan naar de collectieve onderwijslocatie voor middelbaar onderwijs, Broodberglaan 1 in Eindhoven. De school is open van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. Je kunt je kind (of kinderen) hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar col@silfo.nl. Vermeld daarbij dezelfde gegevens als hierboven benoemd.

Je ontvangt dan per e-mail een aanmeldformulier dat je invult en terugstuurt naar col@silfo.nl. Als je alles goed hebt ingevuld, ontvang je een bevestiging daarvan. Als er nog gegevens ontbreken, dan neemt de school contact met je op. Wanneer duidelijk is op welke datum de lessen voor jouw kind beginnen, neemt de school contact op. Je krijgt dan ook een brief met meer informatie.

Mbo

Het Summa College heeft voor Individuele opleidingsvragen voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Eindhoven een op maat gemaakt aanbod. Dit doen ze voor jongeren vanaf 16 en voor (jong)volwassenen tot 65 jaar. Met ruim 300 beroepsopleidingen, korte vakgerichte trainingen en cursussen in de Nederlandse of Engelse taal kunnen we Oekraïners in een zeer korte tijd duurzame skills meegeven.

  • Summa helpt bij het maken van een intake/assessment om de individuele leerroute met de student te bepalen. Dit sluit aan bij hun talenten die zij in het land van herkomst hebben opgebouwd.
  • Summa biedt vervolgens korte vakgerichte trainingen aan in die sectoren waar ze direct aan het werk kunnen. Denk aan stuken, metselen, tegelen, schilderen, heftruck rijden, koerier bestelauto, assembleren, lassen, extra handen in de zorg, helpende plus.
  • Ze hebben Engelstalige opleidingen waar studenten bij aan kunnen sluiten als ze de Engelse taal beheersen.
  • Summa helpt bij het leren van de Nederlandse taal.

Docenten geven traumasensitief les.

  • Hier vind je meer informatie over hun aanbod - de site is in het Oekraïens, Nederlands en Engels: summaenbedrijf.nl/welcome.
  • Vragen over het vinden van een vakgerichte MBO opleiding/module voor de mensen uit Oekraïne? Mail naar oekraine@summacollege.nl.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie