Luister
muziek
23 Juni 2022 15:49
Deel dit artikel:

Dit gebouw in Maarheeze verdwijnt, maar toch niet helemaal: dit is het verhaal

Deze boerderij is recentelijk in bezit gekomen van een andere familie. Het gebouw gaat verdwijnen uit het straatbeeld van de Oranje Nassaulaan in Maarheeze maar gelukkig verdwijnt het niet helemaal. Er wordt een dubbele woning in gerealiseerd en wat belangrijk is: de voorgevel zal daarbij worden gespaard.

cranendonck24
  / Thea van den Bosch / Maarheeze.nu
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Deze langgevelboerderij, nog bekend als de boerderij van Verweerden, staat er al van voor 1828. Dat kunnen we opmaken uit een oude landkaart van Maarheeze uit 1832 en talrijke andere akten. De bewoners van de boerderij aan de Oranje Nassaulaan toen in 1828 was de familie Jan Mathijs Van de Weeg- Flipsen. Deze boerderij stond toen geregistreerd op het Kerkeind 37. De straatnaam Oranje Nassaulaan bestond nog niet. Maarheeze bestond toen nog uit Lindbewoning, wat wil zeggen de meeste huizen (boerderijtjes) stonden langs een doorgaande straat. De Kerkstraat, genoemd naar de plaats waar de oude kerk stond. De langgevelboerderij van de familie Van de Weeg stond langs de weg van Leende naar Weert, uiteraard toen ook nog een zandpad. Jan Mathijs van de Weeg was de buurman van het pand van de weduwe Van Hoof uit Asten. Nu café en hotel-restaurant `t Hof (voorheen Hof van Holland).

Teutenfamilie

Jan (Mathijs), Jan van de Weeg werd geboren in het Belgische Eksel op 5 oktober 1794. Hij was een zoon van Johannes van Weeg en Catharina Fransen. Hij kwam voort uit de teutenfamilie Van de Weeg. Een teut was een rondtrekkende handelaar, die vaak in groepen rondtrokken door Nederland, België en soms verder, om hun waren te slijten. De familie Van de Weeg verplaatste zich vanuit de plaatsen Zwartsluis en Oldemarkt over heel Nederland en België.

Kleermaker

Van beroep was onze Jan Mathijs (Matheus) uit Maarheeze geen teut maar kleermaker. Hij trad in het huwelijk op 23 november 1822 in de gemeente Budel met Johanna Flipsen. Johanna zelf was geboren en getogen in Maarheeze. Ingeschreven als dopeling in de nog oude Gertrudiskerk op 10 september 1793 als dochter van Wilhelmus Flipsen en Maria van Mierlo. Zij was al eerder in 1817 gehuwd geweest met Willem Hartogh. Na twee jaar huwelijk werd zij in 1819 weduwe. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Drie jaar later In 1822 trad Johanna voor een tweede keer in het huwelijk met Mathijs Jan van de Weeg. Ze was toen 28 jaar oud. Samen met Jan Mathijs kreeg zij zeven kinderen.

Landbouwer

Het aantal inwoners bestond rond 1850 in Maarheeze uit ongeveer 620 inwoners waarvan in 1828 het gezin van der Weeg-Flipsen er een was. In 1828 aan het begin van hun huwelijk, bestond het aantal bewoners aan het pand aan het Kerkeind 37, uit zeven personen. Te weten Mathijs Jan van de Weeg en echtgenote Johanna, de kinderen Maria Catharina twee jaren oud en Johanna Maria zeven maanden oud. Een rekensommetje wijst uit dat Johanna toen was zwanger van haar eerste zoon. Verder waren inwonend op de boerderij. De knechten Hendrik Harms uit Heeze en Jan Caris uit Budel. Dit betekende dus dat Mathijs Jan van Weeg niet alleen kleermaker van beroep was maar ook Landbouwer. Zij hadden waarschijnlijk ook enkele varkens, kippen en koeien zoals toen gebruikelijk was. Zijn grond behorende bij hun boerderij, achter lag aan de Hageweg (Hogeweg). Het vooraangezicht van de boerderij keek uit op De Hagel Kruische akkers. Verder stond er, behalve de molen, nog weinig bewoning in 1828.

Niet geregistreerd

Mathijs Jan van de Weeg overleed op 4 februari 1845 in de leeftijd van 50 jaar. Zijn jongste dochter was toen nog maar 10 jaar oud. Zijn oudste dochter 22 jaar. In 1850 woonde zijn weduwe Johanna van de Weeg-Flipsen aan de Kerkstraat 29. Johanna was in ieder geval in 1850 de hoofdbewoonster van het pand waar de familie van Himbergen heeft gewoond. Er stonden in dat jaar in dat huis geregistreerd, de kinderen Johannus, Wilhelmus, en Hendrikus van de Weeg als haar zoons en Maria Catharina, Anna Maria, en Johanna van de Weeg als haar dochters. Naar alle waarschijnlijkheid was Allegonda van Weeg ergens in dienst en niet geregistreerd op het nieuwe adres. In 1865 overleed Johanna van de Weeg-Flipsen in Maarheeze in de leeftijd van 75 jaar oud.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie